BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vérnyomás rendben? Szigorodnak a határértékek, három kategória lesz mostantól

A kezeletlen magas vérnyomásnak nagyon súlyos egészségügyi kockázatai vannak. Az Európai Kardiológiai Társaság friss iránymutatása szerint ugyan továbbra is a 140 szisztolés érték felett lesz magas a vérnyomás, de három kategóriában értékelik a továbbiakban a vérnyomás mért adatait. Az új európai irányelv a korábbinál nagyobb összhangban van az amerikaival, és agresszívabb célt határozott meg.

Míg korábban a 140-es felső, azaz szisztolés érték volt a vörös vonal  – mert alatta jónak számított a vérnyomás, felette magasnak –, most változott az európai irányelv. Az európai kardiológusok idei londoni kongresszusán a korábbi kétlépcsős helyett háromlépcsős ajánlást fogalmaztak meg – írja az Orvostovábbképző Szemle

A,Doctor,Taking,A,Patient's,Blood,Pressure.,The,Patient's,Arm
A vérnyomás rendszeres mérését javasolják a kardiológusok / Fotó: Shutterstock

Még nem magas, de már emelkedett vérnyomás

A magas vérnyomást továbbra is a 140 higanymillimétert elérő szisztolés és a 90 higanymillimétert elérő diasztolés vérnyomásként határozzák meg. 

Ami újdonság, hogy a legtöbb kezelt beteg esetében az új szisztolés vérnyomáscél a 120 higanymilliméter és 129 higanymilliméter közötti érték lesz. Ha a felső érték átlépi a 129-et, akkor az új  elnevezés szerint ez már emelkedett vérnyomásnak számít, így fel kell mérni a kardiovaszkuláris kockázatokat a kezelés irányítása érdekében. 

Különösen a legalább 130/80 higanymilliméter vérnyomású betegek esetében. Az iránymutatás új ajánlásokat is bevezet a vérnyomás csökkentését elősegítő életmódbeli változtatásokkal kapcsolatban is, beleértve a testmozgásra vonatkozó tanácsok módosítását és a káliumpótlás kiegészítését. 

A vérnyomás három kategóriája

Mostantól három kategóriába sorolható tehát a vérnyomás:

  • nem emelkedett, azaz <120/70 Hgmm,
  • emelkedett, azaz 120 Hgmm–139 Hgmm/70 Hgmm–89 Hgmm,
  • magas vérnyomás, azaz  ≥140/90 Hgmm.

A korábbi irányelvekhez képest nagyobb hangsúlyt kap a rendelőn kívüli vérnyomásmérés, illetve mostantól a magas vérnyomás kategóriába tartozó valamennyi beteg kezelését javasolják. Az új, emelkedett vérnyomás kategóriába tartozó betegeknél a kezelésről szóló döntés előtt kardiovaszkuláris kockázati besorolást tanácsos végezni. 

Kiemelték azt is, hogy azok az emelkedett vérnyomás-kategóriába tartozó betegek, akiknek például mérsékelt vagy súlyos krónikus vesebetegségük, kialakult szív- és érrendszeri betegségük, cukorbetegségük van, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozott kockázatúnak minősülnek, számukra három hónapos életmódbeli beavatkozás után gyógyszeres kezelés javasolt. Csakúgy, mint azoknál a betegeknél, akiknél tízéves távon kockázat állapítható meg. 

Összhangban az amerikai iránymutatásokkal

Az új európai irányelvek a korábbinál nagyobb összhangban vannak az amerikai irányelvekkel, a szakemberek szerint ez előrelépés, és elősegíti egy világszintű konszenzus kialakítását. Ahogy fogalmaztak az amerikai orvosok: az európai szakma is elfogadta ezt az agresszívebb célt. Mindkét iránymutatás most már 130/80 higanymilliméter alatti vérnyomást javasol a legtöbb ember számára. 

A frissített ajánlás azzal egészül ki, hogy a korábbi, legalább heti 2,5 óra mérsékelt intenzitású aerob testmozgásra vonatkozó ajánlás mellett alternatívaként a heti 75 perc erőteljes intenzitású aerob testmozgást is javasolja. Mindkét testedzést heti két-három alkalommal alacsony vagy közepes intenzitású dinamikus vagy izometrikus ellenálló képességi edzéssel kell kiegészíteni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.