BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The White House Marks former President Jimmy Carter's 100th Birthday
WASHINGTON, DC - OCTOBER 1: A sign celebrating the 100th birthday of former President Jimmy Carter, is seen on the North Lawn of the White House on October 1, 2024 in Washington, DC. Carter, who entered hospice care at home in February 2023, became the first former U.S. president to live to 100. The 39th president, who served from 1977 to 1981, he is the longest-lived former chief executive in U.S. history. (Photo by Kent Nishimura/Getty Images) várható élettartam

Hiába szeretnénk, nem fogunk sokkal tovább élni

Egy új tanulmány szerint az emberiség elérte a határt. A várható élettartam nem fog már jelentősen növekedni.

Az orvosi technológia és a genetikai kutatások fejlődése, valamint az a tény, hogy egyre többen érik meg a százéves kort, kutatók szerint nem vezet az élettartam jelentős megugrásához. Azt tapasztalták ugyanis, hogy lassabban növekszik a sokáig élők száma az ezen a téren élen járó országokban.

Senior,Man,,Hands,Together,And,Support,With,Cane,For,Old várható élettartam
Sokkal tovább már nem növekszik a várható élettartam / Fotó: Shutterstock

„El kell fogadnunk, hogy van egy határa” az emberi életnek, és át kell értékelnünk, hogy az embereknek mikor kellene nyugdíjba vonulniuk, és mennyi pénzre lesz szükségük életük végéig – hangsúlyozta S. Jay Olshansky, az Illinois-Chicagói Egyetem kutatója, a Nature Aging című folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány vezető szerzője.

A kutatás eredményét „a halandósági szakirodalom értékes kiegészítésének” nevezte Mark Hayward, a Texasi Egyetem kutatója, aki nem vett részt a munkában.

Ő is egyetért azzal, hogy a várható élettartam tekintetében „elérjük lassan a csúcsot”. 

Bár mindig lehetséges, hogy olyan áttörést érünk el, ami tovább növeli az emberek élettartamát, de egyelőre még nem tartunk itt,

 nyilatkozta az AP amerikai hírügynökségnek.

Mi a várható élettartam?

A várható élettartam annak becslése, hogy egy adott évben született csecsemő átlagosan hány évig fog élni, feltételezve, hogy a halálozási arány változatlan marad.

International Day of Older persons in Japan
TOKYO , JAPAN - OCTOBER 1 : Elderly people perform health physical exercise in a park early in the morning on October 1, 2024, in Tokyo, Japan. As the world celebrates the day of older persons, Japan is reputed to have the longest life expectancy in the world but which birth rate is in permanent decline. Japanese society is getting old and official statistics predict that the number of elderly people of those 65 and older in Japan will increase and is expected to reach 34.8% by 2040, while this segment of the population is estimated at 36.25 million this year, representing 29.3% of the country's total population. David Mareuil / Anadolu (Photo by david mareuil / ANADOLU / Anadolu via AFP) várható élettartam
Hiába magas a várható életttartam, a janánoknak is csak az öt százaléka éri meg a száz évet / Fotó: AFP

Ez az egyik legfontosabb egészségügyi mutató a világon, de tökéletlen is: csupán egy pillanatnyi becslés, amelyik nem számolhat halálos járványokkal, csodagyógyszerek feltalálásával vagy más előre nem látható fejleményekkel, amelyek emberek millióit ölhetik meg vagy menthetik meg.

A kutatás során Olshansky és társai a németországi Max Planck Demográfiai Kutatóintézet által kezelt adatbázisból származó, 1990 és 2019 közötti időszakra vonatkozó várható élettartam becsléseket követték nyomon. A világ nyolc olyan országára összpontosítottak, ahol az emberek a leghosszabb ideig élnek: Ausztráliára, Franciaországra, Hongkongra, Olaszországra, Japánra, Dél-Koreára, Spanyolországra és Svájcra.

Az Egyesült Államok ugyan még a legjobb 40 ország közé sem került be, de bevonták a kutatásba, egyrészt azért, mert a résztvevők valamennyien amerikaiak.

Ki él a legtovább?

A nők változatlanul tovább élnek, mint a férfiak, és még mindig emelkedik a várható élettartam, de lassuló ütemben, állapították meg a kutatók. 1990-ben a javulás átlagos mértéke évtizedenként körülbelül 2,5 év volt, a 2010-es években viszont már csak másfél – 

az Egyesült Államokban pedig majdnem nulla.

várható élettartam
Az Egyesült Államokban problémás a helyzet, asok kábítószer-túladagolás is csökkenti a várható élettartamot / Fotó: Patrick T. Fallon / AFP

Az Egyesült Államokban azért problémásabb a helyzet, mert ott több olyan jelenség is általánosan elterjedtebb és gyakoribb a világ többi részéhez képest, ami már az öregkor elérése előtt megöli az embereket. Ilyen például a kábítószer-túladagolás, a tömeglövöldözések, az elhízás és a társadalmi egyenlőtlenségeket, amelyek miatt egyesek nehezen jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz, valamint az öngyilkosságok, amelyek számában 2022-ben történelmi rekordot döntöttek

A kutatók azonban megbecsülték, hogy mi történne mind a kilenc országban, ha valamilyen módon sikerülne kiküszöbölni az 50 éves kor előtti összes halálesetet. Kiderült, hogy a várható élettartam növekedése a legjobb esetben akkor is csak másfél év lenne.

Miért nem emelkedhet örökké a várható élettartam?

A tanulmány azt sugallja, hogy van egy határ, ameddig a legtöbb ember elélhet, és ezt a határt már majdnem elértük. „Egyre kevesebb és kevesebb előrehaladást préselünk ki az életet meghosszabbító technológiákból. Ennek pedig az az oka, hogy az öregedést nem lehet megállítani” – magyarázta Olshansky.

The White House Marks former President Jimmy Carter's 100th Birthday
WASHINGTON, DC - OCTOBER 1: A sign celebrating the 100th birthday of former President Jimmy Carter, is seen on the North Lawn of the White House on October 1, 2024 in Washington, DC. Carter, who entered hospice care at home in February 2023, became the first former U.S. president to live to 100. The 39th president, who served from 1977 to 1981, he is the longest-lived former chief executive in U.S. history. (Photo by Kent Nishimura/Getty Images) várható élettartam
A Fehér Házban is megemlékeztek Jimmy Carter volt elnök 100. születésnapjáról / Fotó: Kent Nishimura/Getty Images

Bár gyakran hallani róla, hogy valaki száz évig él – Jimmy Carter volt amerikai elnök például a minap ért el ehhez a mérföldkőhöz –, 2019-ben az amerikaiak alig több mint kettő, a japánoknak öt, a hongkongiaknak pedig a kilenc százaléka érte meg ezt a kort.

A szakértők szerint valószínű ugyan, hogy a százévesek száma az elkövetkező évtizedekben nőni fog, de ez a népesség növekedésével magyarázható csupán.

 A 100 éves kort elérők aránya továbbra is korlátozott marad, a legtöbb országban valószínűleg a nők kevesebb mint 15, a férfiak öt százaléka éri meg ezt a kort.

Egy korábbi kutatás szerint a várható élettartam globálisan majdnem öt évvel nő 2025-re, 76 évre a férfiak és 80,5 évre a nők esetében, a legnagyobb javulásra pedig azokban az országokban számítanak, ahol jelenleg rövidebb ideig élnek az emberek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.