BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Van olyan atomerőmű, amely a tervezett ütemben épül

Már a negyedik atomerőműblokk alapozásának engedélyét várják az egyiptomi beruházás során. Az El Dabaa Atomerőmű építése a tervezett menetrend szerint halad, a részletekről a helyszínen tárgyalt a kivitelező Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov.

Épül az egyiptomi El-Dabaa Atomerőmű három blokkja, és a negyediknek is készülnek az alapozására. Remélik, hogy ehhez még az év végéig megkapják a helyi nukleáris hatóság (NPPA) engedélyét – írja a kivitelező, a Roszatom közleménye. Az építkezést a közeli kikötő szolgálja ki. Március óta a helyszínen van a létesítmény egy kiemelt fontosságú biztonsági berendezése, az olvadékcsapda, nemrég pedig épült a beruházás helyszínén egy irodaház a helyi nukleáris hatóság számára. Most mindezt megtekintette a kivitelező orosz Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov, aki szakmai küldöttség élén érkezett a helyszínre, és tárgyalt Mohamed Saker egyiptomi energetikai miniszterrel, valamint Amged el-Vakillal, az épülő atomerőmű igazgatótanácsának elnökével. 

Az egyiptomi és az orosz küldöttség tagjai, háttérben a zónaolvadék-csapdával.
Fotó: Roszatom

 

Csak öt és fél éve született a megállapodás

Az El Dabaa Atomerőmű lesz Egyiptom első atomerőműve. El Dabaa város közelében épül meg Matrúh tartományban, a Földközi-tenger partján, Kairótól 300 kilométerre északnyugatra. Négy blokkja 3+ generációs VVER-1200 nyomottvizes típusú lesz. Ez a típus – írja a Roszatom – a jelenlegi legkorszerűbb atomerőművi technológiát képviseli. Oroszországban már négy ilyen egység termel, ebből kettő a Leningrádi Atomerőműben, kettő a novovoronyezsiben. Oroszországon kívül Fehéroroszországban 2020 novemberében kapcsolták a villamosenergia-hálózatra az első VVER-1200 típusú blokkot, és hamarosan megkezdi a kereskedelmi üzemet a második blokk is. (A tervek szerint két ilyen blokkja lesz a Paks II. Atomerőműnek is.)  

Az El Dabaa Atomerőmű a 2017. december 11-én aláírt orosz–egyiptomi államközi szerződéscsomag alapján épül. 

Az orosz fél nemcsak megépíti az atomerőművet, de annak teljes életciklusa során biztosítja hozzá a nukleáris üzemanyagot. 

Kiképezi az egyiptomi személyzetet is, az atomerőmű működésének első tíz évében pedig támogatja az egyiptomi felet az üzemeltetésben és az erőmű karbantartásában. Egy további megállapodás értelmében az orosz fél egy speciális tárolót épít, és konténereket szállít a kiégett nukleáris üzemanyag tárolására. 

A szovjet időkben indult a gazdasági partnerség

A látogatás során Mohamed Saker nagyra értékelte Egyiptom és Oroszország kapcsolatainak magas szintjét, kifejtve, hogy a kétoldalú kapcsolatok története a múlt század 50-es éveire nyúlik vissza. Abban az időben a Szovjetunió segített Egyiptomnak az Asszuáni-gát megépítésében, egy kohászati komplexum létrehozásában és egy alumíniumkohó építésében is részt vett Nag Hammadiban. A Szovjetunió szállította továbbá az ország első, 1961-ben üzembe helyezett kutatóreaktorát. A két ország kapcsolatai a legintenzívebben Abdel el-Fattáh esz-Sziszi jelenlegi egyiptomi elnök hivatali idején fejlődtek. Ekkor választotta Egyiptom Oroszországot stratégiai partneréül az ország első atomerőművének megépítését célzó projekt megvalósításához.

Amged el-Vakil, az atomerőmű igazgatótanácsának elnöke megerősítette, hogy az egyiptomi nukleáris hatóság minden tőle telhetőt megtesz, hogy az ütemtervnek megfelelően és az összes nukleáris biztonsági kritériumot szem előtt tartva felépüljön az első atomerőmű. 

Az idei év sikerei között említhető az első hosszú gyártási ciklusú berendezés, a zónaolvadék-csapda március 20-i telephelyre érkezése.

A harmadik blokk betonöntésére május 3-án került sor. Az első és a második blokk esetében ez egy évvel korábban már megtörtént.

A Roszatom állami atomenergetikai konszern mérnöki divíziója az orosz atomenergetikai ipar négy vezető vállalatát egyesíti:

  • az Atomsztrojekszport (ASZE) (moszkvai, nyizsnyij-novgorodi, oroszországi és külföldi leányvállalatok),
  • Atomenergoprojekt,
  • az összevont tervezőintézet (moszkvai, nyizsnyij-novgorodi, szentpétervári vállalatok, oroszországi és külföldi projektintézetek, vállalatok),
  • illetve az építőipari leányvállalatok.

A világon 106 olyan atomerőművi létesítmény található, amely orosz tervek alapján épült, ezek közül 80 blokk VVER (nyomottvizes) típusú. A Roszatom rendelésállománya 11 országban 34 VVER típusú blokkra terjed ki, ezek a megvalósítás különböző szakaszában vannak. A vállalat 3+ generációs VVER-reaktorai megfelelnek az összes nemzetközi előírásnak és ajánlásnak.

Itt pedig megnézheti, milyen a zónaolvadék-csapda, és hogyan működik:
 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.