BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Végre igazi moduláris atomerőmű épül

Oroszország és Üzbegisztán megállapodott egy kis teljesítményű orosz tervezésű atomerőmű építéséről. Az üzbégeknek azért is van szükségük moduláris atomerőműre, mert az energiaigényük 2050-re a mai kétszeresére nőhet.

Az üzbég kormány alá tartozó Uzatom atomenergia-ügynökség atomerőmű-építési igazgatósága egy kis teljesítményű moduláris atomerőművet rendelt az ország számára az orosz állami Roszatom leányvállalatától, az Atomsztrojexporttól. A 330 megawattos létesítmény hat, 55 megawattos egységből áll majd.

 

 

Szinte futószalagon

A Roszatom által bejelentett megállapodás jelentőségét nemzetközi szempontból az adja, hogy miközben évek óta terítéken van a kis teljesítményű moduláris reaktorok (SMR) építésének szükségessége, ténylegesen egymáshoz is kapcsolt, szinte sorozatgyártásban készülő blokkokról még nem érkezett hír. Ráadásul a kis teljesítményűnek mondott reaktorok gyakran meglehetősen nagyok, és nem újonnan tervezett modellekről, hanem korábbi modellek továbbfejlesztéséről, új célú hasznosításáról lenne szó. Ez utóbbi elvárás mindazonáltal túlzó lehet, hiszen ugyanazon technológia új formában való hasznosítása esetén a továbbfejlesztés észszerűbbnek tűnik, mint a tervezés nulláról indítása. Jelen esetben a Jizzax régióban építendő SMR a legújabb orosz technológián, a RITM-200N reaktoron alapul, amely az új generációs atomjégtörőkön már bevált megoldás szárazföldi változata. Hőteljesítménye 190 megawatt, villamos teljesítménye 55 megawatt, üzemideje 60 év.

Szerződést kellett módosítani 

Az üzbegisztáni atomerőmű építéséról szóló korábbi kormányközi megállapodást – amely szerint egy kis teljesítményű atomerőmű épül Üzbegisztánban – Vlagyimir Putyin orosz elnök üzbegisztáni látogatása során módosították. Ezt követően írta alá az említett szerződést az Atomsztrojexport és az Uzatom. A projekt fővállalkozója, a Roszatom jelezte, hogy a kivitelezésbe az üzbég vállalatok is bekapcsolódnak majd. 

Ez az első exportszerződés egy kis teljesítményű orosz moduláris atomerőmű építéséről. Az idén nyáron már el is kezdjük az építést

– hangsúlyozta az aláírás alkalmából Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója.

A kiválasztott telephelyen már elvégezték a szükséges vizsgálatokat, amelyek igazolták, hogy a terület alkalmas és biztonságos. Ez jócskán lerövidíti a projekt megvalósításának idejét.

Azim Axhmedxadjajev, az Uzatom igazgatója az eseményen ismertette, hogy Üzbegisztán energiaigénye 2050-re csaknem megkétszereződik az előrejelzések szerint. Nyilvánvaló, hogy az energiarendszer stabil működtetéséhez és a gazdasági fejlődéshez a megújuló energiaforrások mellett alaperőművekre is szükség van. Az igazgató meggyőződése, hogy a Roszatommal folytatott együttműködés bővítése és a fejlett atomenergia-technológia tovább erősíti az üzbég energetikai ágazatot. 

Az orosz moduláris atomreaktorok jégtörőkön „kezdtek”

A RITM-200-as reaktort, amelyen a RITM-200N reaktor alapul, a zord sarkvidéki körülmények között tesztelték a legújabb orosz atomjégtörőkön. Eddig tíz RITM-200-as reaktort gyártottak 2012 óta 

  • az Arktika, 
  • a Szibir, 
  • az Urál, 
  • a Jakutija és 
  • a Csukotka atomjégtörőkhöz. 

Az első három hajó már üzemel az Északi-sarkvidék nyugati területein, ahol biztosítják a hajók áthaladását a jéggel borított tengeren.

A jakutföldi Uszty-Kujga település mellett már épül a RITM-200N reaktorral szerelt első orosz kis teljesítményű atomerőmű. Az első blokkot várhatóan 2027-ben helyezik üzembe, és 2028-ban kezdi meg az üzemszerű termelést. A létesítmény egyebek közt Jakutföld második legnagyobb aranylelőhelye, a Kjucsusz lelőhely valamint a Gyeputatszkoje és a Tyirehtyak ónbánya és ércfeldolgozó üzem energiaellátását biztosítja majd.

A RITM-200N reaktorra épülő kis teljesítményű moduláris atomerőművek aktív (áramforrást igénylő) és passzív (áramforrás nélkül üzemelő) biztonsági rendszereinek együttes alkalmazása maximális biztonságot nyújt. A tervezésük során alkalmazott mérnöki gátak megakadályozzák, hogy radioaktív anyagok juthassanak a környezetbe.

A kis teljesítményű moduláris atomerőműveknek számos előnyük van:

a nagy teljesítményű atomerőműveknél kompaktabbak, rövidebb az építési idejük és a modularitás miatt könnyeben az adott terület igényére szabhatók.

A moduláris reaktorok új trendet jelentenek a globális nukleáris ipar jövője szempontjából. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint ma mintegy félszáz kis teljesítményű modulárisreaktor-projekt és koncepció létezik világszerte, amelyek a fejlesztés különböző szakaszaiban vannak. A kis teljesítményű atomerőművek építésében és üzemeltetésében azonban csak Oroszország rendelkezik tényleges tapasztalattal: Oroszországban, a Csukcs Autonóm Körzetben 2020 óta kereskedelmi üzemben működik a Lomonoszov akadémikus nevét viselő úszó atomerőmű. Ma – írja a közlemény – egyedül a Roszatom kínál integrált elrendezésű kis moduláris reaktorokat.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.