BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bulgáriai partnerrel minimalizálná a kockázatokat a Keler

A Keler és a bulgáriai BGH közösen dolgozik a régió gázpiacának versenyképessé tételén. Biztosítják az eszközöket és az infrastruktúrát a gázpiaci szereplők hatékony működéséhez.

Fontos lépés történt az integrált délkelet-európai gázpiacon: a magyarországi Keler Központi Szerződő Fél (KSZF) stratégiai partnerséget kötött a bulgáriai Balkan Gas Hub (BGH) gázközponttal.

Construction,Works,For,Balkan,Stream,Gas,Pipeline.,Pipes,Prepared,For
Javulhat a térség gázpiacának versenyképessége a partnerség révén / Fotó: Shutterstock

A bulgáriai gázpiac üzemeltetője és a magyar klíringház partnerségének célja a központi szerződő fél szolgáltatás bevezetése

  • a hitelkockázatok,
  • a piaci kockázatok csökkentése
  • és a hatékonyság növelése érdekében

a rövid és a hosszú távú gázpiaci tranzakciók során. A Keler KSZF tulajdonosaként a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Budapesti Értéktőzsde teljes mértékben támogatja az új partnerséget, ami fontos előrelépés a még hatékonyabb piaci működés felé.

A szerződést Pavlics Babett, a Keler KSZF vezérigazgatója és Petya Ivanova, a BGH ügyvezető igazgatója írta alá az MNB közleménye szerint. Az eseményen jelen volt a bolgár fél részéről Vladimir Malinov, a bolgár energiaügyi miniszter, valamint Kiril Ravnacski, a bolgár rendszerirányító, a Bulgartranszgaz ügyvezető igazgatója is. A magyar tulajdonosokat Luspay Miklós, az MNB pénzügyi infrastruktúrákért felelős igazgatója és Horváth Gábor, a Keler, a magyar Központi Értéktár vezérigazgatója képviselte. Boros Miklós magyar nagykövet részvétele igazolta, hogy a szerződés aláírása a magyar–bolgár külgazdasági kapcsolatok szempontjából is kiemelt jelentőségű.

Optimalizálhat a BGH

Az együttműködés egyik legfontosabb célja a piaci hatékonyság növelése. A Keler KSZF tapasztalata és működési kapacitásai a tőzsdén kereskedett tranzakciók elszámolásában és a pénzügyi teljesítések terén lehetővé teszi a BGH számára, hogy optimalizálja a kereskedés utáni folyamatait. A lépés előnyt jelent a piaci szereplőknek, és hozzájárul a régió energiaszektorának stabilitásához is a közlemény szerint. A BGH és a Keler KSZF együtt kínálja majd a piaci szereplőknek a magas szintű biztonságot és átláthatóságot. 

A gázkereskedelmi tranzakciók elszámolásakor a Keler KSZF központi szerződő félként lép fel a földgázeladó és a földgázvásárló között, átvállalva a felek közötti pénzügyi teljesítés felelősségét.

Így minimalizálja a kockázatokat mindkét félnek. Ez különösen fontos a rövid távú gázpiaci tranzakciók esetében, ahol a piaci ingadozások nagyobb kihívást jelenthetnek. Az együttműködés célja, hogy a régió gázpiacát hazai és nemzetközi szinten is versenyképessé tegye, miközben biztosítja a piaci szereplők számára az eszközöket és az infrastruktúrát a hatékony működéshez. A délkelet-európai régió gázpiacainak biztonságos és hatékony működése Magyarország stratégiai céljaival is összhangban van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.