BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderül, mire és mennyi uniós pénzt kaphatnak a távhőcégek

Százmilliárd forintnyi beruházás gyorsíthatja fel a távhőhálózat korszerűsítését az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint. Két fontos pályázat jelenhet meg az ősszel. A legtöbb pénz, a hazai önrészt is beleértve mintegy ötvenmilliárd forint, a távhő előállításának zöldtechnológiákra váltását mozdíthatja elő.

Az Energiaügyi Minisztérium javaslatait elfogadva három magyarországi energetikai programot támogat az Európai Bizottság közelmúltban meghozott döntése szerint az uniós Modernizációs Alap.

távhő
Zöldülhet és hatékonyabbá válhat a távhő hazai előállítása és szolgáltatása / Fotó: Vajda János / Észak-Magyarország

Készülhetnek a pályázatokra a távhőcégek

A tárca kezdeményezéseinek jóváhagyásával már ki is fizettek közel 30 milliárd forint forrást a fejlesztésekre. A távhőrendszer megújítását, zöldítését szolgáló két kiírás és az energiaközösségek létesítését ösztönző pályázat várhatóan az idén ősszel jelenik meg. A programok összesen mintegy százmilliárd forint beruházással járulnak hozzá a megújuló energiaforrások fokozott hasznosításához, a klímasemlegességi vállalások teljesítéséhez.

Lendületet kaphat a zöldítés  

A legtöbb pénz, a hazai önrészt is beleértve mintegy 50 milliárd forint, a távhő előállítóinak zöldtechnológiákra való átállását, a fenntarthatóságot mozdíthatja elő. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv a hatályos 21 százalék helyett 29 százalékos megújuló-részarány elérését célozza meg 2030-ra a végsőenergia-felhasználásban. A tervezett program

  • a meglévő rendszerek megújuló forrásra (például földhőre vagy biomasszára) váltása mellett,
  • az elszigetelt távhőhálózatok összekapcsolását,
  • innovatív, digitális megoldások alkalmazását is támogathatja.

Lejjebb szorítható a hálózatok hővesztése

A másik távhős pályázat hozzávetőleg mintegy 44 milliárd forint értékben tehet lehetővé elsősorban energiahatékonysági fókuszú fejlesztéseket. A hazai rendszerek hővesztesége az uniós átlag szintjén alakul, 10-12 százalékos. Az előkészületben lévő program a csővezetékek rekonstrukcióján, szigetelésén túl az elosztórendszer (például hőcserélők) és a fogyasztókat közvetlenül kiszolgáló hálózatrészek korszerűsítését is szolgálhatja. Akár új vezetékszakaszok kiépítéséhez is hozzájárulhat, ha azok közvetlenül a megújuló hőtermelés beillesztéséhez szükségesek. Az előirányzott beavatkozások révén a hálózati hő- és vízveszteség alacsonyabb szintre szorításával, 

a meglévő hőtermelés bővítése nélkül javítható a kapacitások kihasználtsága és a végfelhasználók kiszolgálásának színvonala.

Végre belendülhetnek az energiaközösségek

További 5 milliárd forint juthat az újabb energiaközösségek kialakításának ösztönzésére. A saját célra megtermelt villamos energia helyi felhasználása csökkenti az áramhálózat terhelését és a közüzemi költségeket. A vállalkozások, költségvetési és nonprofit szervezetek együttműködései megkönnyíthetik az időjárásfüggő megújulók rendszerbe integrálását. A pályázati feltételek szerint a megtermelt energia legalább kétharmadát az energiaközösségeken belül kell hasznosítani. 

A 3–8 megawattnyi új zöldenergia-termelési kapacitás létesítésével előálló, tiszta áram helyi felhasználását legalább 50 energiatároló és 50 töltőpont telepítése alapozhatja meg.

Az Energiaügyi Minisztérium dolgozik a már megítélt, átutalt források kiosztását célzó pályázati konstrukciók részletein. A beruházások hozzásegítik Magyarországot a megújuló energia részarányára, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásai teljesítéséhez. A tervezett fejlesztések a kormányzati, szakpolitikai törekvésekkel összhangban érdemi előrelépést hoznak a hazai ellátásbiztonság erősítésében és az importkitettségek mérséklésében – húzza alá a közlemény.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.