BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
LUS_6155Távvezeték, villamosenergia
Fotó: Kallus GyörgyTávvezeték, villamosenergiaFotó: Kallus György

Extra magas áramszámlát kaphat sok magyar kkv

Adott órákban nagyon bekavarhatnak a magyar árampiacon – most is éppen bekavartak – a külső körülmények, amin az sem segít, hogy ez európai árampiacok összekapcsolása egyebek mellett az árak kiegyenlítődését célozza. Továbbra is sok áram megy Magyarországról Ukrajnába.

Brókereknél holnapi szállításra megawattóránként (MWh) 89 euróért lehet áramot vásárolni Németországban, míg ugyanennél a brókernél a magyarországi holnapi ár 225 euró – hívta fel a Világgazdaság figyelmét Balogh József energiapiaci szakértő.

áram
Magas lesz az áram ára több kkv számára / Fotó: Karnok Csaba / Délmagyarország 

Két és félszeres az eltérés a magyar és a német áramár között

E két ár az úgynevezett zsinórtermékre vonatkozik. A zsinóráram a legegyszerűbb villamosenergia-termék, mert folyamatosan, többnyire nagy mennyiségben és azonos minőségben kereskednek vele. A németországi és a magyarországi árak közötti hatalmas eltérés azért is meghökkentő, mert az árkülönbségeknek erősen tompulniuk kellene azon európai országok között, amelyek előzőleg egyetlen hatalmas rendszer részévé tették – összekapcsolták – az árampiacaikat. Ez a rendkívül magas hazai ár egyben azt is jelenti, hogy rengeteg magyarországi kkv hamarosan igen magas áramszámlát fog kapni, miután olyan szerződést írt alá, amelyben a fizetendő árat a magyar áramtőzsde, a HUPX árához és az attól való bizonyos felárhoz (spread) kötötték – hívta fel a figyelmet Balogh József. A német–magyar spread holnapra 170 euró körüli, és még csak július eleje van.

Csak a változatlan piac egyensúlyát könnyű fenntartani

Több oka is van a hazai árak adott időszakokban való elszaladásának, de lényegében mindig a piaci egyensúly erőteljes megbomlásáról van szó. A most tárgyalt jelenség a kánikula idején azokban az órákban észlelhető, amikor

  • a nap már nem süt (a hazai naperőművek nem termelnek),
  • a fogyasztás viszont még magas,
  • emiatt megugrik az importált áram mennyisége.

Ez az összefüggés jól leolvasható a Mavir nyilvános adataiból.

Akkor exportálunk, amikor nekünk sincs elég áramunk

Ám néhány hónapja erre ráerősít egy másik ok is: Ukrajna erős áramimportigénye. Szomszédjai közül a legtöbb áramot éppen Magyarország felől kapja Ukrajna. A Magyarországi felőli kivitel kedd este (július 9-én) ráadásul éppen azokban a kritikus, napnyugta utáni órákban ugrott meg, amikor Magyarország erősen importra szorult.
Vagyis a magyar piac ellátására a kereskedők jó drágán vásároltak külföldről villamos energiát, és (ugyanezen kereskedők, vagy mások) jó drágán exportáltak Ukrajnába. Emiatt a kritikus, 20 óra és 21 óra közötti időszakban kedden például a megawattóránként a 700 eurót ostromolta a HUPX másnapi elszámolóra.

A kivitt áram drága voltát két okból is fontos kiemelni: 

miközben folyamatosan Ukrajna árammal való kisegítéséről lehet olvasni, a háttérbe szorul, hogy messze nem jótékonykodásról, hanem üzleti alapon nagyon is megérő tevékenységről van szó.

 A másik ok, hogy szomszédunk rászorultságának e kihasználása végső soron a hazai árakat is emeli.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.