BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan a napenergia Magyarország védjegye

Tizedével nőtt a magyarországi napelemek együttes beépített teljesítménye az idei első fél évben. Ráadásul a Napenergia Plusz Programban támogatott fejlesztések nagyobb számban az év második felében készülhetnek el.

Ez év júliusáig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon az átviteli rendszerirányító, a Mavir friss adatsora szerint – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium. A napenergia hasznosítása lendületesen nő.

napenergia
A napenergia nagyobb részét ipari méretű létesítmények hasznosítják / Fotó: Karnok Csaba

Az összes teljesítményből a legnagyobb arányban az ipari létesítmények részesülnek 3678 megawattal. Az 50 kilowatt feletti rendszerek idén júniusban érték el eddigi negyedórás termelési csúcsukat, amely csak kevéssel maradt el a 3200 megawattól. A mára már közel 275 ezer háztartási méretű kiserőmű kapacitása együttesen 2514 megawatt, további 520 megawatt a saját célra termelőké. A múlt év végéhez képest az első féléves bővülés 673 megawatt volt, 2024 első hat hónapjában tehát mintegy tizedével nőtt a hazai napelemes rendszerek beépített teljesítménye.  

Globális mércével is jók vagyunk

Az időarányos előrehaladás alapján az elmúlt két esztendőhöz hasonlóan az idén is nemzetközi összevetésben kimagasló, 1 gigawatt feletti mértékben gyarapodhat a hazai napenergia kapacitás. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal napokban közzétett beszámolója szerint 2010 és 2022 között 2 megawattról 4235 megawattra emelkedett a napelemek beépített teljesítőképessége. 

Az elmúlt évek lendületes növekedése nyomán Magyarország hat évvel korábban, már 2024 tavaszára elérte az előzőleg 2030-ra megcélzott 6 gigawattot.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért a következő évtized elejére kétszer nagyobb, 12 gigawatt beépített teljesítménnyel számol.  

Tavaly Magyarországon volt a világon a harmadik, Európában a második legmagasabb a napenergia aránya az áramtermelésben.  

Folytatódnak a napenergia-támogatások

A kormány a már futó programokban 230 milliárd forinttal ösztönzi a zöldenergia fokozott, hatékonyabb hasznosítását. A további napelemes teljesítménynövekedést érdemben előmozdítja a Napenergia Plusz Program. A támogatott fejlesztések nagyobb számban 2024 második felében készülhetnek el. A program keretének megemelésével az állam több mint 25 ezer családtól vállalhatja át beruházási költségeik kétharmadát. A nyertesek a napelem és energiatároló egyidejű telepítésével

  • saját célra termelhetnek zöldenergiát,
  • így önellátási képességük erősödik,
  • áramszámlájuk csökken.

A Napenergia Plusz Programban a kormány ingatlanonként akár 5 millió forint támogatást kínál a háztartásoknak napelem és energiatároló beszerzéséhez. A fejlesztések megerősítik a háztartások önellátási képességét, csökkentik áramszámlájukat. A megtermelt zöldenergia eltárolása és helyi felhasználása mérsékli a villamosenergia-hálózat terhelését. A program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez.

MFB ESG
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.