BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

A Mexikói-öbölig megy a MET csoport a gázért

Olyan, hosszú távú LNG-importmegállapodást kötött a svájci központú, magyar hátterű MET csoport, amelyre alapozva európai pozíciói erősítésén túl már a távolabbi, például az ázsiai térségekben történő terjeszkedést is fontolgatja. A Mexikói-öbölből érkező LNG növeli számos európai felhasználócsoport ellátásbiztonságát.

A svájci központú MET csoport 10 éves, hosszú távú LNG-vásárlási megállapodást kötött a Shellel. A szerződés átvételi pontja a Mexikói-öbölben van, amellyel a közleménye szerint a MET – az európai ügyfeleinek ellátása mellett – globális diverzifikációt is biztosít a portfóliójának.

LNG
A Shell Bálna nevű, legújabb gázkútja is küld LNG-t / Fotó: Shell

Hosszú utat tesz meg a megvásárolt LNG

A Shellel kötött hosszú távú szerződéssel a csoport új gázforrást kínál európai ügyfeleinek, a saját gáztüzelésű erőművétől a magas energiaigényű ipari vállalatokon és kkv-ken át egészen a háztartásokig. A rugalmas LNG-ellátás révén a MET európai tevékenységén túl új térségekben, például Ázsiában is terjeszkedhet.

A MET-é Európában az egyik földrajzilag leginkább diverzifikált LNG-importstruktúra:

  • hosszú távú visszagázosítási kapacitása van Németországban, Horvátországban és Spanyolországban,
  • az elmúlt években nyolc különböző országba importált LNG-t – többek között a földközi-tengeri térségbe (Görögország, Olaszország, Horvátország, Spanyolország), Északnyugat-Európába (Egyesült Királyság, Belgium, Németország) és az északi régióba (Finnország),
  • és több mint 30 LNG-szállítmányt importált Európába 2023-ban.

Mivel az átvételi pont a Mexikói-öbölben van, és a szállítás a MET felelőssége, a mostani lépéssel olyan, hosszú távú pozíciót biztosítunk, amely a globális LNG-piacokon is lehetővé teszi a diverzifikálást

– idézi a közlemény Vargha Györgyöt, a MET International vezérigazgatóját. 

A mostanihoz hasonló megállapodásokat kulcsfontosságúnak nevezte Tom Summers, a Shell LNG kereskedelmi üzletágának alelnöke.

A MET tevékenysége kiterjed a földgáz- és az árampiacra, valamint energiapiaci eszközök fejlesztésére és működtetésére. Leányvállalatai révén 15 országban van jelen, 30 ország gázpiacán és 39 nemzetközi kereskedési ponton aktív. A MET-nek jelentős tapasztalata van a megújuló és a rugalmassági (kiegyenlítő) energiapiaci eszközök üzemeltetésében. A csoport tavalyi konszolidált árbevétele 24,5 milliárd euró volt. Gázpiaci forgalma 88 milliárd köbmétert, az árampiaci forgalma 68 terawattórát tett ki.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.