BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Old,House,Of,Solar,Panel,Energy,System,On,Roof,With

Még több pénz osztható el napelemes fejlesztésekre

Az Energiaügyi Minisztérium jelentősen megemelte a Napenergia Plusz Program pályázati keretét. A napelemes-energiatárolós programban háztartások juthatnak támogatáshoz.

A kormány megemelte a Napenergia Plusz pályázat keretét. A hírt Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára jelentette be. Mint felidézte, a napelemes programban a háztartások ingatlanonként akár ötmillió forintra is pályázhatnak.

napelemes
Nagy az érdeklődés a napelemes támogatás iránt / Fotó: Shutterstock

A pályázat keretében – amely előregisztrációval ez év januárjában indult – a lakosság napelemek telepítésére és energiatárolásra nyerhet állami forrást. Az első támogatásokra vonatkozó döntések már februárban megszülettek, a kifizetések pedig májusban indultak. A programban eddig 18 ezer fejlesztéshez ítéltek meg támogatást, ezzel azonban az eredeti, 75,8 milliárd forintos keret lényegében kimerült. A támogató ezért holnap este 20 órától felfüggeszti az előregisztrációs kérelmek befogadását, de az Energiaügyi Minisztérium 30 milliárd forinttal megemeli a keret nagyságát (ez plusz 38 százalék). 

Az átlagos támogatási igény eddig 4,1 millió forint körüli, így a többletfinanszírozással az eredetileg kalkulált 15 ezer pályázat helyett összesen akár 25 ezer háztartás részesülhet állami támogatásban. 

    

A kormány – mondta videójában Steiner Attila – összesen több mint 230 milliárd forinttal támogatja a családok és a vállalkozások megújuló alapú energiatermését és energiatárolását, beleértve a már futó programokat is.

Megállíthatatlanok a hazai napelemes fejlesztések

A hazai összes napelemes beépített teljesítmény idén tavaszra túlnőtte a korábban 2030-ra megcélzott 6 ezer megawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv így már e kapacitás kétszeresével, 12 ezer megawattal számol a következő évtized elejére. Az ismert fejlesztési tervek alapján e célszám nagy biztonsággal teljesíthetők. A háztartási méretű naperőművekből több mint 271 ezer működik Magyarországon, közel 2,5 ezer megawatt összes beépített teljesítménnyel – írja a szaktárca közleménye.

   

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.