BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Olyat tud Paks II. majdani üzemanyaga, amit kevesen gondoltak

Speciális kísérleteknek vetették alá azt az atomerőművi üzemanyagot, amelyet majd a két új paksi blokk is kap. Mint kiderült: ezek az üzemanyagok extra képességekkel rendelkeznek.

A Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalatánál, a TVEL-nél a Manőver-1 nevű kísérlet során a VVER-1200 reaktorokban használt nukleáris üzemanyag tulajdonságainak változását tanulmányozták a reaktor napi többszöri teljesítményszint-változtatásával. A teljesítmény rugalmas szabályozásának lehetősége még inkább piacképessé teszi a nagy teljesítményű orosz atomerőműveket – írja közleményében a Roszatom.

üzemanyag
Különleges üzemanyaga lesz a Paks II.-nek / Fotó: Paks II.

Millió tesztnek vetették alá a különleges üzemanyagot

A tesztek során a dimitrovgrádi Nukleáris Reaktorok Tudományos Kutatóintézetének (NIIAR) telephelyén működő MIR kutatóreaktorban különböző összetételű fűtőelemeket vizsgáltak egy VVER-1200-as blokk napi szintű teljesítményváltoztatását modellezve, 18 hónapos üzemanyagciklust alapul véve. A reaktor hőteljesítményét 100 és 40 százalék közötti tartományban változtatták, lekövetve a villamosenergia-rendszer napi szintű terhelésváltozását. Modellezték az éjszakai leterhelést hétórás időtartamban 40 százalékos teljesítményre, majd a felterhelést a reggeli fogyasztási csúcs alatt. Négy órán át 100 százalékos teljesítményen működött a blokk, majd a nappali fogyasztáscsökkenést modellezendő négy órán 40 százalékra terhelték vissza, ezután ismét felterhelték az esti csúcsnak megfelelő 9 órára, 100 százalékos teljesítményre. A reaktortesztek 224 teljes napig folytak, ezalatt 218 alkalommal terhelték le és fel a blokkot.

Bebizonyosodott, hogy az orosz nukleáris üzemanyag teljes mértékben működőképes teljesítménykövető üzemmódban is, ami nem befolyásolta jelentősen

  • az üzemanyagpálcák geometriai jellemzőit,
  • az üzemanyag hőmérsékletét,
  • az üzemanygpálcában a gáznyomást,
  • valamint a burkolat korróziós állapotát.

Az összes kísérletben szereplő fűtőelem végig hermetikusan zárt maradt.

„Az orosz tervezésű atomerőművek külföldi üzemeltetői élénken érdeklődnek a nukleáris termelés hatékonyságának növelését célzó iparági kutatásaink iránt. Mindez a VVER-1200 típusú reaktorok esetében a manőverező üzemmód, a VVER-1000 típusú reaktorok esetében pedig a blokk teljesítményének 107 százalékra való növelésének megalapozását jelentheti” – közölte Alekszandr Ugrjumov, a TVEL kutatás-fejlesztésért felelős tudományos alelnöke.

Az atomerőműveket folyamatosan azonos termelésre szánják

A világon bevett gyakorlat, hogy a villamosenergia-rendszerekben az atomerőművek az alapterhelést biztosítják. A villamosenergia-rendszerben a mindenkori fogyasztás és termelés egyensúlyát a rendelkezésre álló teljesítmény rugalmas változtatására alkalmas gáz- és vízerőművek biztosítják, illetve a villamos energia áramlásával szabályozzák. 

Az atomerőművi blokkok teljesítményszabályozása olyan regionális vagy országos energiarendszerek esetében jöhet számításba, amelyekben nagy a nukleáris termelés részaránya (például az energiatöbblettel rendelkező régiókban ez segíti, hogy az összes termelőkapacitás kihasználtsága egyenletesebb legyen).

Az olyan országokban, amelyekben nő a nem szabályozható, időjárásfüggő megújuló energia részaránya, és nincs fejlett vízerőmű vagy teljesítményszabályozásra alkalmas gázerőmű, az atomerőművek teljesítményének szabályozása lehet az egyik megoldás az energiarendszer hatékonyabb kiszabályozására. Az atomerőművi blokkok teljesítményének szabályozhatósága, teljesítménykövető képessége javítja az energiarendszerek rugalmasságát és hatékonyságát, és végső soron egy olyan újabb tényezővé válik, amely hozzájárul az atomenergia versenyképességéhez.

2020-ban és 2022-ben a Novovoronyezsi és a Leningrádi Atomerőművek VVER-1200 típusú blokkjain már tesztelték a napi szintű manőverezhetőség lehetőségét.

A TVEL üzemei

  • nukleárisüzemanyag-gyártással,
  • urándúsítással,
  • az urándúsítás során használt gázcentrifugák gyártásával foglalkoznak,
  • illetve tudományos kutató és tervezői háttérintézetek is tartoznak hozzá.

A TVEL látja el az összes oroszországi atomerőművet nukleáris üzemanyaggal. A világ 15 országának 70 energiatermelő atomreaktorának gyárt üzemanyagot, amelyet 9 ország kutatóreaktoraihoz is szállít. Ellátja az orosz atommeghajtású flotta egységeit is. A világ minden hatodik energiatermelő reaktora a TVEL által gyártott üzemanyagot használ.

A Roszatom üzemanyaggyártó vállalata a világ legnagyobb dúsított urángyártója, valamint vezető a stabil izotópok globális piacán. Az üzemanyag-divízió aktívan fejleszt új üzletágakat a kémia, a kohászat, az energiatárolási technológiák, a 3D-nyomtatás, a digitális termékek, valamint a nukleáris létesítmények leszerelése területén. A Roszatom additív technológiák és energiatároló rendszerek ipari integrátorait a TVEL-en belül hozták létre.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.