BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
15 June 2024, Brandenburg, Sieversdorf: Dark storm clouds pass over the landscape with wind turbines in the east of Brandenburg. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Szélenergia: olcsó kínai turbinák áraszthatják el Európát

Olcsó kínai napelemek után nemsokára az olcsó kínai szélturbinák áraszthatják el Európát. A kínai gyártók akár az európai versenytársaik árának feléért adhatják a szélenergiát előállító szélturbinákat.

Miután az Európai Unióban több cég tönkrement amiatt, hogy az elmúlt évtizedben az olcsó kínai napelemek és hőkollektorok elárasztották a közös piacát, az uniós döntéshozók a szélenergia területén óvatosabbak. Az Európai Bizottság több gazdasági ágazatban, így a széliparban, a szélenergia is vizsgálatot indított arra, hogy az Európában értékesítő kínai szereplők részesülnek-e tisztességtelen támogatásban.

szélenergia
15 June 2024, Brandenburg, Sieversdorf: Dark storm clouds pass over the landscape with wind turbines in the east of Brandenburg. Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A kínai gyártók akár az európai versenytársaik árának feléért adhatják a szélenergiát előállító szélturbinákat / Fotó: AFP

A Goldwind, a Mingyang Smart Energy és a Windey kínai gyártók eddig az európai szélkapacitás kevesebb mint 1 százalékát adták, de a megrendeléseik csak 2023-ban 1,2 gigawattot (GW) tettek ki a WindEurope adatai szerint.

Idén eddig a kínai gyártású turbinák európai megrendelése elérte az 546 megawattot (MW).

Ebbe beletartozik már az a 296 MW összteljesítményű szélerőmű-megrendelés, amelyet a német Luxcara cég kötött a Mingyanggal. Németországban ez volt az első olyan megrendelés, amelyet kínai gyártású turbinákra adtak le. A Luxcara szerint a Mingyang volt az egyetlen olyan vállalat, amely garantálta egy 18,5 MW-os modell 2028-ig történő leszállítását. Egy ekkora tengeri turbina több mint 30 ezer háztartás ellátásához elegendő energiát termel. A német kormány vizsgálja az ügyletet.

Dinamikusan növeli szárazföldi szélenergia-termelő kapacitásait Németország, ám ez a tempó még mindig nem elég ahhoz, hogy elérje a 2030-as célját, vagyis hogy áramtermelésének nyolcvan százalékát megújuló forrásból fedezze.

Wolfram Axthelm, a BWE német szélenergia-ipari szövetség ügyvezető igazgatója szerint a túlkapacitás miatt a kínai versenytársak igyekeznek elárasztani az európai piacot.

Ming Yang Wind Power Group
A Mingyang kínai szélturbinagyártó üzeme/ Fotó: GettyImages

Az európai iparág képviselői szerint a kínai gyártók akár az európai versenytársaik árának feléért adhatják a termékeiket.

A Globális Szélenergia Tanács szerint Kínában 82 GW termelési kapacitás van, több, ami közel az európai közel négyszerese.

A Kínai Szélenergia Szövetség visszautasította a vádat, hogy a kínai állam támogatja a szélturbinagyártóit. Az érdekképviselet szerint a kínai cégek versenyképessége a piac méretéből ered, mivel a költségek arányában így olcsóbbak.

Az EU kínai szélenergia-ipari cégek ellen indított szubvencióellenes vizsgálata nem szolgálja sem Európa szélenergia-fejlesztési céljait, sem a globális éghajlat-változási célok elérését

– jelentette ki a szövetség főtitkára, Qin Haiyan. A vezető úgy látja, hogy mivel Európában nincs elég szélenergia-termelő egység, a kontinensnek mindenképpen Kínától is kell vásárolnia ilyen berendezéseket, hogy elegendő zöldenergiát termelhessen.

Az RWE, a világ második legnagyobb tengeri szélerőműpark-fejlesztőjének vezetője arról beszélt a Reutersnek, hogy továbbra is a bevált cégekkel működne együtt. Az RWE-nek eddig nem volt kínai partnere. A vezető ezt azután mondta, hogy néhány hete meglátogatta a Mingyang gyártóüzemeit.

Világszerte kulcsszerephez jut a megújuló energia

Jelenleg időjárástól függően hét ország termeli villamos energiájának száz százalékát megújuló energiából – ebből kettő Európában. A szélerőművi kapacitások mellett hangsúlyos szerepe van a nap és a vízenergiának is. A tárolás leghatékonyabb módját ma a szivattyús erőművek jelentik.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.