BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Töretlen a lengyel segítség Ukrajnának – már energiát is adnának télire

Az áramellátás fenntartásában is segítenének szomszédjuknak a lengyelek és a moldovaiak.

Miután a közelmúltban az oroszok az energetikai infrastruktúrát is támadták, Donald Tusk lengyel miniszterelnök szerint a lengyel szénerőművekben megtermelt áramot Ukrajnába juttathatnák, így elősegítve a tél túlélését. 

Kihasználnák  a nemzetközi elektromos vezetékek nyújtotta lehetőséget / Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A javaslat értelmében Lengyelország mentesülne az Európai Unió kibocsátási díjai alól az Ukrajnába szállított áram után, a terv részletei azonban még nem világosak.

Moldova eközben azon a terven dolgozik, hogy a területén az ukrán gáz felhasználásával villamos energiát állítson elő. A projekt összetett, valószínűleg csak a télen indulhat el – mondta a Bloombergnek Victor Parlicov moldovai energiaügyi miniszter. 

Ez nem kereskedelmi projekt, hanem Ukrajna megsegítésére irányul – tette hozzá.

Közben egyre több energiatermelő üzemet ér orosz találat, sűrűsödő áramszünetek jellemzik Ukrajnát, Zelenszkij elnök 1 gigawatt decentralizált energiatermelő-kapacitás kiépítésére törekszik az elkövetkező hónapokban.

A probléma az, hogy Moldovának nincs nagy energiatermelő üzeme. A 2,6 millió lakosú országban azt vizsgálják, hogy hová építhetnének erőműveket, hogy azok ne váljanak orosz rakéták célpontjaivá – mondta Parlicov. Moldova nem tagja a NATO-nak, és az Európai Unióval csak nemrég kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat.  

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.