BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lépett az MVM, eltűnnek a sokkoló gázszámlák Magyarországon – mutatjuk a részleteket

Az MVM egy önkéntes intézkedéssel véget vetett a lakossági gázszámlák irreális kilengéseinek, amelyek egy két évvel ezelőtti rendeletre vezethetők vissza. A gázszámlák szélsőséges kilengései két éven át sok háztartást sújtottak, de ennek most vége. Balogh József energiapiaci szakértő a Világgazdaságnak kifejtette a változás lényegét, jelentőségét.

„A 2022. augusztus 1-jei kormányhatározat, amely a lakossági áram- és gázfelhasználásban bevezette az átlagfogyasztás fogalmát, nem rendelkezett arról, hogy az év során nem azonos ütemben felhasznált éves gázmennyiséget az elszámoláskor hogyan kell elosztani” – mondta a Világgazdaságnak Balogh József energiapiaci szakértő. A gázszámla meghatározásához az MVM ekkortól egy úgynevezett jelleggörbét alkalmazott, amely a korábbi időszak felhasználási adatain alapulva becsülte meg az adott háztartás felhasználását, amely azonban a valóságban nyilván elért a becsülttől.  

gázszámla
Hatalmás gázszámlát generált a túlfogyasztás / Fotó: Shutterstock

Egy-egy háztartás számlájának a nagysága ezektől az eltérésektől, végső soron az időjárás alakulását függött. Emiatt sok lakossági ügyfél korábban nem tapasztalt nagyságú gázszámlát kapott kézhez.

Mivel az átlagfogyasztás bevezetésének időpontja miatt a gázév ebben a rendszerben augusztus 1-jén kezdődött, az MVM-nek is meg kellett várnia a változtatással ezt a dátumot. Most viszont – mint Balogh József kiemelte, erre vonatkozó jogszabályi kötelezettség nélkül – olyan elszámolást vezetett be, amelynek köszönhetően a diktálós ügyfelek által fizetendő díjak várhatóan nem fognak már ugrálni hatalmas szélsőségek között. 

Nem rángatja már az időjárás a gázszámlát 

Ezt az állami társaság egy jelentős egyszerűsítéssel érné el (erről a Világgazdaság a napokban beszámolt). Automatikusan módosítja és minden napra rögzíti a rezsicsökkentett árú kedvezményes földgázmennyiséget a diktáláson alapuló és hőmérsékletfüggő havi számlázás, illetve az éves leolvasást követő elszámolások esetében. Így a tényhőmérséklettől független, előre rögzített értékek alapján osztja ki a kedvezményes mennyiséget az év minden napjára.  

Egységes lesz a kedvezménykiosztás függetlenül attól, hogy az ügyfél

  • csak fűtésre
  • vagy fűtésre és főzésre,
  • illetve vízmelegítésre is

használja a földgázt. A kiosztás így alkalmazkodik a fűtési szezonhoz és a felhasználás ritmusához, hiszen a kedvezményes, rezsicsökkentett gázmennyiség télen magasabb, nyáron alacsonyabb. Az adott számlában elszámolt időszakon belül meg kell nézni, hogy melyik hónapból hány nap szerepel az elszámolásban, így lehet megállapítani a napi kedvezményes mennyiségek összegét. 

Ha az ügyfél az adott elszámolási időszak előtt nem használta fel a biztosított rezsicsökkentett árú gázmennyiséget, azt a megtakarítást az MVM az első lehetséges alkalommal felhasználja az adott időszak magasabb fogyasztásának részben vagy egészében a kedvezményes áron való elszámolására.

A 2024. augusztus 1-je előtti fogyasztásnál, amely még az előző kedvezményes évben volt, a korábban érvényes, az MVM a tényleges napi hőmérsékleten alapuló jelleggörbe alapján osztja el a kedvezményt.

Ez már a második fontos lépés

Az MVM korábban, 2024 áprilisától az egyenletes részszámlázás esetében egyszerűsítette a rezsicsökkentett árú kedvezményes földgázmennyiség kiosztását. Ezen ügyfelek esetében az éves mindenkori hőmérséklettől függetlenül egységesen, naparányosan valósul meg, azaz az ilyen elszámolást választó ügyfelek részére az év minden napján egyforma kedvezményes mennyiség jár a kedvezményes árammennyiség kiosztásához hasonlóan.

A szakértő a fentiekről, valamint a két éve elszabadult áramárak hazai lakossági hatásairól az ATV-nek is nyilatkozott. Ott elmondta, hogy a magas piaci árak hatásából a lakosság jelentős része – amely nem használt többet a rezsicsökkentett mennyiségnél – semmit nem érzett, hiszen továbbra is a hatósági árat fizette. Magasabb, egy szintén hatóságilag megszabott piaci lakossági árat csak az átlagfogyasztásból kilépőknek számlázott az MVM. (Arról, hogy ez a magasabb ár egy modellezett háztartás esetében mekkora volt, a Világgazdaság legutóbb júliusban számolt be.)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.