BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Naponta kisvárosnyi napenergia vész kárba Magyarországon

Több mint száz megawatt napenergia, egy paksi reaktor teljesítményének ötöde vész el naponta Magyarországon a vállalati napelemes rendszerek leszabályozása miatt. Pedig meg lehetne menteni e kieső mennyiséget is a napelemes rendszereket tervező és telepítő Green Geo szerint, de a hazai cégek többsége nem él a napenergia tárolására, észszerűbb felhasználására kínálkozó lehetőségekkel.

Augusztus elején már meghaladta a 0,5 gigawattot a saját célra termelő erőművek (SCTE) kapacitása Magyarországon – ismerteti a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) adatait a napenergia-hasznosító rendszerekre szakosodott Green Geo közleménye.

napenergia
Bőven van mit optimalizálni a napenergia hasznosításán / Fotó: GreenGeo

Ez a kapacitás a jellemzően vállalati felhasználásra épült ilyen rendszerek összesített teljesítményét mutatja, nagysága pedig azonos a paksi atomerőmű egy reaktorblokkjának névleges teljesítményével.

Ám mivel az 50 kilowattnál nagyobb, tipikusan épületek, csarnokok tetejére telepített SCTE-erőművekre vonatkozó szabályozás szerint a megtermelt energia kizárólag helyben hasznosítható – tehát a többlet nem táplálható vissza a hálózatba –, ezeket az erőműveket túltermelés esetén leszabályozzák, azaz ténylegesen kevesebbet termelnek, mint amennyit tudnának. 

Iparági sztenderdek szerint egy-egy ilyen rendszer esetében az energia körülbelül 15, de esetenként akár 30-40 százaléka is elvész. 

A Green Geo számításai szerint országos szinten több mint 100 megawattórányi fel nem használt energiáról van szó, amelyből egy kisváros lakosságának éves energiafogyasztása fedezhető lenne.

Akár helyben is hasznosulhatna a többlet-napenergia  

A felesleg jelentős részét lehetne helyben hasznosítani energiamenedzsment-megoldásokkal, de a vállalkozások többsége elszalasztja ezt a lehetőséget, és nem gondolkozik tovább egy naperőmű telepítésénél. „A jövő egyértelműen arról szól, hogy mennyire tudjuk hatékonyan felhasználni a helyben megtermelt energiát. A digitalizáció – okos mérés, analitikai szoftverek – segítségével ma már részletesen megismerhetők a fogyasztási mintázatok. Azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél okos méréssel optimalizálják a termelést, például a műszakokat a napelemes termeléshez igazítják, jelentősen akár 20-40 százalékkal is többet használhatnak fel a megtermelt energiából, mint mérések és optimalizálás nélkül” – hangsúlyozza Iványi Csaba, a Green Geo Kft. kereskedelmi igazgatója.

Hőenergia formájában is elspájzolható a többletáram

Nemcsak okos méréssel javítható a napelemek által megtermelt energia felhasználásának aránya, hanem tárolási megoldásokkal is. Egyelőre kevesen élnek a lehetőséggel, pedig az energiatöbblet hasznosításának fajlagosan a legköltséghatékonyabb módja, ha a villamosenergiát hőenergiaként (meleg vízként) tárolják el. A rendszer működését egy okosmérő segíti, amely folyamatosan monitorozza az energiafelhasználást: ha a termelés nagyobb az aktuális fogyasztásnál, akkor az energia automatikusan meleg vízként hasznosul.

Egy céges flottát is elláthat a pluszban termelt villamos energia

Szintén jelentősen, 20–30 százalékkal csökkentheti az energiaveszteséget, ha a termelési csúcsok idején a cég a felesleget elektromos autókba tölti. Megfelelő automatizmusokkal egy teljes vállalati autóflotta töltése intelligensen kezelhető

  • a járművek száma,
  • hatótávolsága,
  • futásteljesítménye,
  • használati ideje alapján,
  • és összehangolható a napelemes rendszer termelésével.

Egy átlagos méretű vállalati napelemes rendszerrel 4–5 autó töltését is el lehet látni.

Elő az akkumulátorokkal!

Ugyancsak gyerekcipőben jár a hazai cégek körében az akkumulátoros energiatárolás, pedig az akkumulátorokkal lényegesen, akár 25–40 százalékkal is növelhető az önfogyasztás aránya. A technológia kiforrott, és a korábbinál lényegesen gyorsabban megtérülő beruházásról van szó, hiszen csak az elmúlt egy évben 60 százalékkal csökkent az akkumulátorcellák ára. 

Ma már sok esetben egy energiatárolóval szerelt rendszer jobb pénzügyi eredményeket hoz, mintha az adott vállalkozás anélkül telepítene napelemeket.

2024-től társaságiadó-kedvezmény is igénybe vehető az energiatárolós beruházások költségeinek 30 százalékáig. A tárolási megoldások ráadásul lehetővé teszik további megújuló kapacitások építését is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.