BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz olajcég eszközeire csapnának le a katariak

Rendeződhet az oroszországi Rosznyefty két éve Németországban elkobzott vagyonelemeinek a sorsa. Az olajcég érintett eszközei katari kézbe kerülhetnek.

Katari és németországi illetékesek arról tárgyalnak a Bloomberg meg nem nevezett forrása szerint, hogy katari ellenőrzés alá kerülhetnek az oroszországi Rosznyefty Németországban elkobzott olajipari eszközei. A kérdéses vagyonelemeket jelenleg a németországi energiaszabályozó hatóság felügyeli.

olaj
Eldőlhet a schwedti olajfonomító sorsa / Fotó: AFP

A katari delegációval várhatóan megegyezik a német kormány, ami azt jelenti, hogy ekkortól a Rosznyeftyen és a vevőn múlik, hogy megkösse az üzletet – közölte a hírügynökség. A német gazdasági minisztérium azt válaszolta a Bloomberg megkeresésére, hogy még nem hozták meg a végső döntést.  

A megállapodás lezárja a Rosznyefty németországi tevékenysége körüli kétéves jogi és szabályozási harcot. A Rosneft Deutschland és az RN Refining & Marketing GmbH 2022 szeptemberében került a Szövetségi Hálózati Ügynökség, azaz a német energiaszabályozó hatóság ideiglenes irányítása alá. Azóta többször meghosszabbították az ideiglenes vezetés időtartamát. Olaf Scholz kancellár legutóbb tavaly októberben tárgyalt a katari emírrel. Doha pedig jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal. A katari befektetési ügynökség már most is mintegy 19 százalékos részesedéssel rendelkezik az állami irányítású Rosznyeftyben.

Mások is szemet vetettek a vagyonelemekre

Több más cég mellett érdeklődött a vásárlási lehetőség iránt az indiai Reliance Industries is, azonban már kiszállt az ajánlattételi eljárásból. Azt is közölte, hogy a Rosznyefty részesedéseit három finomítóban (ezek Schwedtben, Karlsruhéban és Vogburgban működnek) a lengyel PKN Orlen követeli. Sőt az Obajtek konszern korábbi vezetője arról számolt be, hogy a tárgyalások sikeresen haladnak. A Bloomberg azonban úgy gondolja, hogy a vevőnek végül az Európai Unión kívülről kell származnia, hogy elkerülje a szankciók okozta fizetési problémákat.

Meghatározó súlyú olajcégről van szó

A Rosznyefty a legnagyobb adófizető Oroszországban:

  • 6 százalékos részesedése van a világ olajtermelésében,
  • 40 százalékos a részesedése az oroszországi olajtermelésben,
  • 8 százalékot ellenőriz az oroszországi gáztermelésből.

Saját szénhidrogén-termelésén belül a gázra 23 százalék jut, 13 nagy olajfinomítója van Oroszországban, 35 százalékos a részesedése az orosz finomítási piacon. Körülbelül 3 ezer üzemanyagtöltő állomása van Oroszországban.

A Rosznyefty Oroszország valamennyi jelentős olaj- és gázlelőhelyén működik, beleértve Nyugat- és Kelet-Szibériát, a Volga-vidéket, az Urálokat, a Távol-Keletet, Timano-Pecsorát, a Krasznodari területet és az orosz offshore-t. A Rosznyefty – írja önmagáról a társaság – az Orosz Föderáció üzemanyag- és energiakomplexuma „zöld” napirendjének vitathatatlan vezetője.

Az oroszországi társaság – de nem a fenti hírben említett németországi érdekeltség – Magyarországra is szállít olajat. A nyár derekáig a Lukoil és a Tatnyefty mellett e társaság volt a Mol harmadik fő szállítója. Amióta Ukrajna nem engedi át a területén a Lukoil olaját, a Rosznyefty és a Tatnyefty szállítja a magyar vevő által rendelt teljes mennyiséget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.