BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Izlandi innováció: a láva lehet a jövő építőanyaga

Meglehetősen szokatlan és innovatív ötlettel állt elő egy izlandi építész: Arnhildur Pálmadottir és csapata a vulkáni lávát használná fel építőanyagként.

Ami eddig átoknak tűnhetett, a jövőben könnyen áldássá válhat: Izland két tektonikus lemez közti hasadékvonalon terül el, így a szigetországban igen gyakoriak a vulkánkitörések és lávafolyások, amelyek jókora pusztítást képesek okozni az épített környezetben is.

Izland, láva
A jövőben fontos építőanyag lehet a láva Izlandon / Fotó: Atli Mar Hafsteinsson / Connect Images / AFP

Egy izlandi építész, Arnhildur Pálmadottir és csapata, az S.ap architects stúdió azon dolgozik, hogy miként lehetne az eddig inkább csak romboló lávát építőanyaggá alakítani – írja cikkében az Euronews.

„A láva brutális erejét értékes erőforrássá alakíthatjuk, ráadásul a fenntartható építőanyagként való felhasználásával csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást is”

– mutatott rá Pálmadottir, aki veszélyforrás helyett kiaknázatlan lehetőségként tekint a lávára.

A Lavaforming elnevezésű projekt jövőre, a Velencei Biennálé keretében mutatkozhat be a szélesebb közönségnek, és bár egyelőre még csak elméleti síkon létezik, Pálmadottir nagyon is komolyan gondolja, hogy a láva válhat a jövő fenntartható építőanyagává.

Paradigmaváltást hozhat az építészetben a láva használata

„Egy lávafolyamból annyi építőanyag nyerhető ki, amellyel akár egy teljes város alapjai felhúzhatók néhány hét alatt”

– fogalmazott az építész.

Pálmadottir szerint az ötletük paradigmaváltást hozhat az építészetben. Úgy véli, az építőiparban használt módszerek és anyagok közül sok van, ami már elavultnak tekinthető, sőt hosszú távon káros, ám ezek kiválthatók az olyan innovatív megoldásokkal, mint amilyen a láva alkalmazása is.

„Jelen helyzetünkben bátornak kell lennünk, új utakat kell keresnünk, és meg kell találnunk a megfelelő erőforrásokat, hogy szembenézhessünk az előttünk álló kihívásokkal” – hangsúlyozta Pálmadottir.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.