BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olyan terméket állít elő a Mol, mint eddig soha

A Mol elindította a termelést a régió legnagyobb kapacitású zöldhidrogén üzemében. A terméket a Mol saját finomítója használja fel, ezáltal csökken a károsanyag-kibocsátása. Később a közlekedésben is találkozhatunk a százhalombattai zöldhidrogénnel.

A Mol százhalombattai finomítójában megkezdte a termelést Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb, 10 megawatt kapacitású zöldhidrogén üzeme.

Mol
Kevésbé látszik a Mol karbonlábnyoma / Fotó: Mol

Kisebb lett a Mol karbonlábnyoma

A létesítmény évente 1600 tonna tiszta, karbonsemleges zöldhidrogént állít itt elő a társaság közleménye szerint, a terméket az üzemanyaggyártás során használják majd. fel. Így 25 ezer tonnával – mintegy 5400 átlagos autó éves szén-dioxid-kibocsátásával – csökkenti a Dunai Finomító (Dufi) szén-dioxid-kibocsátását. Az új technológiával fokozatosan váltható ki a földgázalapú gyártás, amely jelenleg a Mol csoport csoport teljes szén-dioxid-kibocsátásának egyhatodát teszi ki.

A 22 millió euróból épített üzemet áprilisban adták át, a létesítmény az amerikai Plug Power 10 megawattos (MW) egységével állítja elő a zöldhidrogént. Az átadás óta végrehajtották az üzem termelésbe állításához szükséges feladatokat, többek közt elvégezték

  • a nyomáspróbákat,
  • a folyamatirányító rendszer ellenőrzését,
  • az elektrolizáló cellák behelyezését és bekötését a rendszerbe,
  • valamint üzembe helyezték a vízkezelő rendszert.

A Plug Power elektrolizáló berendezése megújuló forrásból származó elektromos árammal bontja a vizet hidrogénre és oxigénre. 

Így egyáltalán nem képződik környezetszennyező melléktermék, sőt 1 tonna hidrogén előállításával 8-9 tonna tiszta oxigént is termel az üzem.

Az amerikai cég technológiája mögött közel 50 éves működési tapasztalat áll.

Felkészül Pozsony és Rijeka

„A zöldhidrogén tiszta és sokoldalú energiaforrás, amelyet ma még az üzemanyaggyártásban használunk fel karbonlábnyomunk csökkentésére, de terveink szerint hamarosan már közvetlenül a közlekedési szektorban is találkozhatunk vele. Százhalombatta után Pozsonyban és Rijekában is tervezünk hasonló üzemet, amelyek közül az utóbbi 2026-ban kezdheti meg működését” – idézi a közlemény Horváth Ádámot, a Mol Csoport Új és Fenntartható Üzletágak igazgatóját.

Cél a nettó nulla kibocsátás

A Mol budapesti székhelyű nemzetközi integrált olaj-, gáz-, petrolkémiai és fogyasztói kiskereskedelmi vállalat. Több mint 30 országban aktív, 25 ezer főt foglalkoztat, több mint 100 éves. Három finomítót és két petrolkémiai üzemet üzemeltet integrált ellátási lánc irányítás alatt Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, valamint több mint 2400 töltőállomásból álló hálózattal rendelkezik Közép- és Délkelet-Európa 10 országában. Kutatását és termelését több mint 85 éves szénhidrogén- és 30 éves széndioxid-besajtolási tapasztalat támogatja. Jelenleg 8 országban termel, és 9-ben kutat.

A Mol arra törekszik, hogy 2050-re nettó szén-dioxid-semlegessé váljon.

MFB ESG
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.