BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz tél vár az ukránokra: akár napi 20 órás áramkimaradások is lehetnek

Még az optimista becslések szerint is körülbelül napi 12 órán át áram nélkül maradhatnak az ukránok az őszi–téli időszakban, a pesszimista jóslatok pedig napi 20 óra áramhiányról szólnak.

Háborús övezetben ritkán zökkenőmentes a lakosság energiaellátása, és ez Ukrajna esetében sincs másként. Északkeleti szomszédaink még optimista becslések szerint is körülbelül a napok felét, 12 órát kénytelenek lesznek áram nélkül tölteni az őszi–téli időszakban − derül ki az Ukranszkaja Pravda cikkéből.

A,Burning,Candle,Next,To,An,Outlet,And,An,Electric
áramszünet, áramkimaradás, Ukrajna
Hosszú áram nélküli időszakokra kell felkészülni az ukrán lakosságnak / Fotó: Shutterstock

Jurij Korolcsuk, az Energiastratégiai Intézet szakértője egy derűlátóbb és egy pesszimistább előrejelzést is készített, hogy mi várhat a háború sújtotta ország polgáraira az előttünk álló hónapokban.

Az optimistább verzió azt feltételezi, hogy kilenc-tíz atomerőmű problémamentesen működik, a tél pedig enyhe lesz erősebb fagyok nélkül, ez esetben maximum napi 12 órás áramkimaradásokra lehet számítani.

Akkor viszont, ha csak hat-hét atomerőmű működik megfelelően, a tél is kemény lesz, az orosz erők pedig további károkat okoznak az infrastruktúrában, válsághelyzet alakulhat ki. Ilyen körülmények között az is előfordulhat, hogy a nap 24 órájából akár 20-at is áram, illetve fűtés nélkül kell majd átvészelniük az ukránoknak.

Szerhij Nahornjak, az ukrán parlament energiaügyi bizottságának tagja szerint amennyiben a hőmérséklet mínusz 10 Celsius-fok alá csökken, akkor naponta csak 12-14 órán át lesz áram a háztartásokban.

A cikk megjegyzi, hogy a probléma megoldásában nagy segítséget nyújthat az Egyesült Államok, amely egy 800 millió dolláros (közel 284 milliárd forint) segélycsomaggal támogatja Ukrajna energia-infrastruktúrájának fejlesztését, modernizálását, ezzel erősítve az ország energiabiztonságát.

Az illetékesek ugyanakkor felhívják a lakosság figyelmét, hogy érdemes jó előre felkészülni a várható áramkimaradásokra, például powerbankek, generátorok vagy napelempanelek beszerzésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.