BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

További magyar beszállítókat vár a Paks II.-projekt

Az orosz-magyar üzleti fórumon mutatták be az orosz állami Roszatom nemzetközi tevékenységét. Elhangzott többek között az is, hogy további magyar vállalkozások hogyan kapcsolódhatnak be a Roszatom projektjeibe, különösen a Paks II.-be.

2024. szeptember 20-án a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság ülése után orosz-magyar üzleti fórumot tartottak Budapesten a társelnökök, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Mihail Murasko, az Oroszoroszági Föderáció egészségügyi minisztere részvételével. Kiemelten volt szó a Paks II.-beruházásról.

Paks II.
A Paks II.-projekt már a betonöntésre készül / Fotó: Paks II.

A rendezvényen több mint 50 jelentős vállalat képviselői vettek részt, a Paks II. Atomerőmű-projekt meglévő és lehetséges beszállítói – olvasható az orosz állami atomipari vállalat, a Roszatom közleményében.

A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) által szervezett fórumon a Roszatom mérnöki részlegének képviselői beszámoltak a Roszatom nukleáris technológia területén elért eredményeiről, továbbá a külföldi partnerekkel folytatott együttműködés lehetőségeiről.

„A Paks II. Atomerőmű-projekt az orosz–magyar gazdasági együttműködés zászlóshajója, amely sikeresen halad. Az orosz technológiával épülő új magyar atomerőmű olyan nemzetközi projekt, amelyben vezető magyar és külföldi vállalatok vesznek részt. A magyar kormány teljes mértékben támogatja a Paks II. Atomerőmű építését” – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a fórumon.

Alekszandr Merten, az Atomsztrojekszport (ASZE) vállalat nemzetközi üzletfejlesztésért felelős szenior alelnöke a Roszatom mérnöki részlegének külföldi projektjeiről számolt be, megjegyezve, hogy a vállalat világelső a külföldön épülő atomerőművek számát tekintve. 

Az ASZE sorozatban építi atomerőműveit, a Roszatomnak tíz országban 33 nagy teljesítményű és hat kis teljesítményű blokkra van megrendelése.

„Tapasztaljuk a magyar kormány támogatását, számunkra a Paks II. Atomerőmű stratégiailag fontos, ez az első VVER-1200-as 3+ generációs egységekkel megvalósuló projekt az EU-ban, amely kiemelt figyelmet kap” – közölte Merten.

Nagy a magyar beszállítói érdeklődés 

Vitalij Poljanyin, az ASZE alelnöke, a Paks II. Atomerőmű építési igazgatója közben arról beszélt, hogy a fórum résztvevőinek nagy száma is jelzi a cégek növekvő érdeklődését az építkezés iránt, amely a 2022-es létesítési engedély megszerzése után nagy lendületet vett.

„2024-ben három fontos esemény történt:

  • befejeződött a leendő 5. számú blokk alatt a talajszilárdítás,
  • megérkezett az ehhez az egységhez tartozó zónaolvadék-csapda, és
  • megkezdődött az 5. blokk reaktortartályának gyártása.

Jelenleg folyik az első beton öntésének előkészítése, amire az év végén kerülhet sor” – közölte.

A fórum résztvevői részletes tájékoztatást kaptak a Roszatom mérnöki vállalatával való együttműködés formáiról és lehetőségeről. Az ASZE vezetői kiemelten ismertették a Paks II.-projektbe való bekapcsolódás módját, továbbá válaszoltak a feltett kérdésekre.

Bő tíz éve született a Paks II. szerződése

A Paks II. Atomerőmű a 2014. január 14-én aláírt orosz–magyar kormányközi egyezmény és az új atomerőmű építését célzó EPC-szerződés alapján épül. Az atomerőmű létesítési engedélyét 2022 augusztusában adta ki az Országos Atomenergia Hivatal. A VVER-1200 típusú reaktorokkal szerelt 3+ generációs Paks II. Atomerőmű kulcsrakészen épül meg. A létesítési engedély megszerzése megerősítette, hogy a projekt megfelel a magyar és az európai biztonsági előírásoknak. Oroszországban már működik négy VVER-1200 típusú blokk, és két ilyen blokk termel a Belarusz Atomerőműben is.

A Roszatom mérnöki részlege az orosz atomenergetikai ipar négy vezető vállalatát egyesíti, ezek

  • az Atomsztrojekszport (Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, oroszországi és külföldi leányvállalatok),
  • az Atomenergoprojekt Rt.,
  • az összevont tervezőintézet (moszkvai, nyizsnij novgorodi, szentpétervári vállalatok, oroszországi és külföldi projektintézetek, vállalatok, kutatószervezetek),
  • illetve az építőipari leányvállalatok.

A Multi-D sínen tartja a rábízott projektet  

A Roszatom mérnöki részlege ma világelső a rendelésállománya és a világszerte egyidejűleg épülő atomerőművek száma alapján. A rendelésállomány 80 százaléka külföldről érkezett. Az ASZE-csoport atomerőművek mellett tervez és épít kiégett nukleáris üzemanyag-, valamint nukleárishulladék-feldolgozó létesítményeket is. Teljes körű tervezési, beszerzési, illetve kivitelezési szolgáltatásokat (EPC, EPC(M)), valamint PMC-szolgáltatásokat kínál bármely bonyolult mérnöki létesítményhez. Például az ASZE csoportnál fejlesztették ki és használják a bonyolult mérnöki projektek megvalósítását segítő Multi-D projektirányítási rendszert, amely lehetővé teszi a költségek, a határidők tervezését és pontos betartását, illetve a minőség biztosítását.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.