BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Man turning on a domestic portable radiator/heater in cold winter

Tippek és tanácsok a fűtési szezonra – Így csökkenthető a rezsi télen

A hűvösebb időben megnő a háztartások energiaigénye. A fűtési szezonban a rezsiköltség mértéke nagyban függ a lakás vagy a ház állapotától, szigetelésétől, a fűtőtestek fajtájától, de az is változtathat a felhasznált energia mennyiségén, hogy a rendszert karbantartották-e, mennyi kosz rakódott rá, vagy éppen mit teszünk a leghidegebb fal mellé és az ablaküvegre.

A megfelelő szigeteléstől a hétköznapi praktikákig több megoldással növelhető a fűtés hatékonysága, a hőérzet, és egyúttal csökkenthető a fogyasztás. Ősztől tavaszig a hőmérséklet mérséklődésével és a nappalok rövidülésével fokozatosan nő lakás energiafogyasztása – hívta fel a figyelmet a Praktiker, amely a fűtési szezonra készített egy „kisokost”.

Man turning on a domestic portable radiator/heater in cold winter
 A fűtési szezonban a rezsiköltség több tényezőtől függ.
 A fűtési szezonban a rezsiköltség több tényezőtől függ / Fotó: praktiker

A költségek többsége a fűtésre megy

A fűtés hatékonysága és a hőérzet függ a tető, a falak vagy a pincefödém, illetve a nyílászárók megfelelő szigetelésétől – jegyezte meg Nagy Szilvia, a Praktiker szakértője, aki hozzátette, ha ezeken a helyeken nincs szigetelés, a hő közel fele rajtuk keresztül eltávozik a lakásból.

Teljes korszerűsítés hiányában érdemes hőtérképet készíttetni, és a leggyengébb pontokra koncentrálni a felújításnál.

Általánosan elmondható, hogy a legjobb eredményt az ingatlan teljes külső szigetelése adja.

Abban az esetben, ha a régi nyílászárók teljes cseréjére nincs lehetőség, a szakértő azt javasolja, hogy érdemes ideiglenes megoldásként kibélelni a réseket, például méretre vágott habszivaccsal, és az üvegre felhelyezni ablakfóliát, amely egyúttal a páralecsapódást is csökkenti. Sőt, szigetelésként ablaktömítő szalag is jó választás.

Becslések szerint utólagos ajtó- és ablakszigeteléssel akár 15 százalék is spórolható a fűtésszámlán 

– jegyezte meg a Praktiker tippeket és tanácsokat tartalmazó, szerdai közleménye.

Nem mindegy, hogy miből készül a radiátor / Fotó: praktiker

A megfelelő radiátor kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen anyagból készült. A barkácsáruház tanácsa szerint hosszú távon jobban megéri az alumíniumradiátor, mivel tartósabb, könnyebb, és ami a legfontosabb, hogy szemben a lemezradiátorral, javítható. Az alumíniumradiátort azonban nem szabad rézvezetéket tartalmazó rendszerhez csatlakoztatni, mert kilyukadhat. A legdrágább fűtőtest az öntöttvas radiátor, amelynek cserében rendkívül nagy az élettartama.

A radiátorok hatékonysága hőtükrös fóliával növelhető.

A rendszer felkészítése a fűtési szezonra:

  • alapos tisztítás és karbantartás, lehetőleg szakember által,
  • kémény ellenőrzése és tisztítása,
  • légtelenítés,
  • javasolt szén-monoxid-jelző felszerelése.

A split klímák nulla Celsius-fok körülig alkalmasak fűtésre. A splitnél hatékonyabbak a tálcafűtéses klímák, mivel ezeket a készülékeket fűtésre is optimalizálták, és a berendezés teljesítményétől függően akár mínusz 10-15 fokig is használhatók Taba Barbara Borbála, a barkácsáruház másik szakértője szerint.

Összességében elmondható, hogy 

más fűtési alternatívákhoz képest a klíma beszerzése és felszerelése kevesebb kiadással jár, ugyanakkor minél hidegebb van kint, annál nagyobb az energiaigénye, és ezzel arányosan nő a villanyszámla. 

Ráadásul több helyiséget vagy egy családi házat nem vagy nehezen képes kifűteni.

A szakértő javasolja a függönyök és elsősorban a hőszigetelt alumíniumredőny használatát. A magasabb hőérzet biztosításáért érdemes a falakat és a járófelületeket szőnyeggel borítani, vagy az utca felőli falra szekrényt helyezni.

Magyarország felkészült a télre az Energiaügyi Minisztérium szerint. A tárca kihangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés a mostani fűtési szezonban is garantálja az alacsony árakat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.