Az előrecsomagolt bolti kenyerek egyetlen szelete több, de legalább annyi sót tartalmaz, mint egy zacskó chips – írta meg a Sky News az Action on Salt kutatására hivatkozva. Felmérésük során az Egyesült Királyságban 28 cég 242 bolti, előrecsomagolt szeletelt kenyerét vizsgálták meg. Ezeket Nagy-Britannia tíz legnagyobb szupermarketében árulták. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy négyből három kenyérben több só volt, mint egy zacskó sós chipsben.
A legsósabb vizsgált kenyér 100 grammonként 1,48 gramm sót tartalmazott. A skála másik végén álló termék esetében 0,51 gramm sót mértek.
A túl sok só fogyasztása megnöveli a magas vérnyomás kockázatát, ami az angliai felnőtt lakosság egyharmadát érinti.
Ha valaki megeszik néhány szeletet a kutatásban részt vevő legsósabb kenyérből, az rögtön elfogyasztotta az ajánlott napi sóbevitel ötödét. Az Action on Salt a kutatásuk eredményével alátámasztva most azt kéri a kormánytól, hogy írjon el kötelező sócsökkentést az előregyártott élelmiszerek esetben.
Túlsózták az ételt, aztán meg belehalnakFélmillió brit bevonásával végzett kutatással mutatták ki, hogy korábban halnak meg, akik mindig megsózzák az ételeiket. A férfiaknál két évet, a nőknél másfelet vág le az élettartamból a túlzott sóbevitel. A felmérés szerint a nyugati országokban az emberek nátriumbevitelének 20 százaléka az utólag hozzáadott sóból származik. |
A vizsgálatban részt vevő Hovis márkájú kenyér – amelyik a legtöbb sót tartalmazta – gyártója reagált az Action on Salt kutatási eredményeire. Közölték, hogy a cég az elmúlt 20 évben folyamatosan csökkentette a termékeinek a sótartalmát, és szerintük a szakértők eredményei is azt támasztják alá, hogy a kenyereik ma már sokkal kevesebb ízesítőt tartalmaznak, mint korábban – írta meg a Sky News.
A közölt számok teljes mértékben megfelelnek a jelenlegi céljainknak
– közölte a cég. Hozzátették, hogy az Action on Salt vizsgálatai azoknál a termékeiknél mutattak ki túl sok sót, amelyek különleges alkalmakra készült, speciális kenyerek voltak.
A brit kormány korábban már előírt egy maximális sómennyiséget, ami alá a gyártóknak le kell szorítaniuk a kenyerek sótartalmát. Erre 2024-ig van idejük. Az Action on Salt szerint ezek a célok nem elegendők, és szigorítani kellene a szabályozást.
A sócsökkentés a legköltséghatékonyabb intézkedés a vérnyomás csökkentésére, valamint a haldoklók és a stroke-ban és szívbetegségben szenvedők számának visszaszorításában
– mondta az Action on Salt elnöke, Graham MacGregor. Hozzátette, hogy a gyártók feleslegesen sok sót használnak a termékeikben, amivel gyakorlatilag mérgezik a fogyasztóikat. Felszólította a kormányt, hogy lépjen fel ez ellen a gyakorlat ellen.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.