BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Minden utast kimentettek a meghibásodott pakisztáni felvonóból

Iskolába ment az a nyolc utas, akik ma reggel majdnem 300 méter magasan rekedtek egy felvonón Pakisztánban. A hegyekben lévő településeket egy felvonó köti össze az iskolával, de ma reggel az egyik kábel elszakadt, és 6 gyerek, valamint 2 felnőtt rekedt fenn. Több mint 12 óra után sikerült lehozni őket.

Nyolc utas, hat gyerek és két felnőtt ragadt fenn Pakisztánban egy hegyi felvonón. Helyi idő szerint reggel 7 óra 15 perc körül estek csapdába, pont egy szakadék közepe felett. Az utasok napi szinten használták a felvonót, mivel ezen az útvonalon jártak iskolába a Jangri nevű faluból. A település Iszlámábádtól körülbelül 200 kilométerre északra fekszik.

Fotó: AFP

Mivel az útvonal az iskolába rendkívül hosszú volt, ezért néhány éve egy lakos úgy döntött, hogy megépíti a felvonót, amit Dollynak neveztek el. A felvonónak nincs hatósági engedélye, de a helyi rendőrök havonta ellenőrzik az állapotát – írta meg a Nieuwsblad.

Ma reggel a felvonó két kábeléből az egyik elszakadt, és a fülke 274 méter magasan csapdába esett.

Pakisztáni idő szerint kedd estére sikerült az összes utast lehozni a felvonóból.

A mentőket rendkívül sürgette a tény, hogy az egyik utas szívbeteg volt és rosszul lett az ijedtségtől. A 20 éves Gulfraz, aki fennragadt a fülkében, felhívta a Geo News pakisztáni hírcsatornát és könyörgött, hogy a mentők mielőbb érjenek fel, mivel egy 6 éves szívbeteg fiú elájult a stressztől és a hívás pillanatában már 3 órája volt eszméletlen. Két másik gyerek is elájult a félelemtől.

A mentési művelet nem ment zökkenőmentesen

Az elszakadt kábel megjavítására tett kísérlet kudarcot vallott, ezért a katasztrófavédelem végül helikopterek bevetéséről döntött. Ez kifejezetten veszélyes próbálkozás volt, mivel fennállt az esélye, hogy a helikopter légcsavarja elvágja a másik kábelt is. Emellett a szakadék felett erős volt a szél, ami tovább nehezítette a helyzetet.

A tényleges mentés elkezdése előtt néhány próbarepülést is végeztek, illetve élelmet és vizet juttattak fel a csapdába esettekhez. Végül a helikopterrel a katasztrófavédelem a kabin felől repült, majd köteleken ereszkedtek le az utasokhoz. Végül ezzel a módszerrel, egyesével hozták ki az utasokat, viszont arra vigyázni kellett, hogy a kabint fel ne borítsák, mivel egy fedetlen, korlátokkal körbezárt fülkéről van szó. Ha túlságosan megbillent volna, akkor a többi utas kieshetett volna belőle.

Végül helyi idő szerint 18 óra 30 perckor sikerült az első gyereket kihozni a kabinból. 

Azóta mindenkit lehoztak a felvonóról.

A második mentés után besötétedett, ekkor új módszerrel kellett próbálkozni. A helikopter innentől túl veszélyes volt, ezért kivonták a munkából. Először egy újabb kábelpárt akartak kifeszíteni a szakadék fölé, de végül egyszerűbb ötlet mellett döntöttek. Mivel a kabinban már kettővel kevesebb ember volt, így a kábelre nehezedő nyomás jelentősen csökkent. Így végül sikerült egy másik kábelliftet felszerelni a megmaradt kábelre, és lehozni a többi utast.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.