Egészen elképesztően indult az év a hazai gasztroszcéna szempontjából: a világ legrangosabb szakácsversenyén Dalnoki Bence és Nyikos Patrik az eddigi legjobb magyar eredményt érte el. A Bocuse d’Or lyoni döntőjén a dobogó harmadik fokára állhattak fel – Széll Tamás séf mentorálása mellett. A nemzetközi megmérettetésen a halételnek ördöghalból kellett készülnie, a főfogásnak pedig egy három egységből álló gyermekmenüt kellett tartalmaznia, amelyben a tök és a tojás dominált.
Nyilván a karácsony mindenhol arról is szól, hogy a családi szakácsversenyt ki nyeri meg. Ehhez inspirációt nyújthat az a kiadvány, amelyet a Magyar Bocuse d’Or Akadémia adott ki, többek között a legnagyobb hazai séfek, Széll Tamás, Rácz Jenő és Pesti István receptjeivel. A könyvben az összes magyar Michelin-csillagos étterem séfje bemutat két-két receptet az elmúlt évek kötelező Bocuse d’Or-alapanyagaiból vagy a legikonikusabb magyar termékekből, de közzétették a magyar csapat európai ezüst- és lyoni bronzszobrot érő versenyételeinek elkészítési módját is.
Világhírű vendég, Johnny Depp és társasága is szerette volna a hazai gasztronómiát tesztelni – méghozzá a Palotanegyedben található Arquitecto Pitpit nevű tapasétteremben, de tavasszal hatalmas visszhangot váltott ki a sztori, miszerint hoppon maradtak. Nem tudták őket leültetni, mert épp egy zárt körű rendezvény, konkrétan egy esküvő zajlott a helyen. Öngólt lőtt, vagy sem az étterem, amelyik nem tudta kiszolgálni Johnny Deppet, és ezt még a világklasszis színésszel készült közös fotóval közhírré is tette? A közönséget megosztotta a kérdés, ezért a történtekről megkérdeztük a szakmát.
Az utóbbi években látványosan fejlődik Magyarországon a vidéki gasztronómia. A 2023-ban kiadott Michelin-kalauz újabb 14 magyar étteremnek adott ajánlást, vagyis ezek az intézmények kitehetik a falukra a Michelin elismerést jelentő – és erős marketingértéket hordozó – tábláját. Csillagot idén nem kapott új hazai étterem, de nem is veszített, így a tatai Platán Gourmet és a Budapesti Stand megőrizte két-két csillagát, valamint a hét egycsillagos étterem is tovább büszkélkedhet a gasztrovilág legnagyobb kitüntetésével.
A nyár slágertémája volt, hogy pörög-e, és ha igen, mennyire a balatoni szezon. A Casa Christa tulajdonosai nemcsak a vendégeket, a díjakat is szép számmal gyűjtötték idén: rövid működésük alatt már elnyerték a Michelin-kalauz kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand minősítését, a magyar gasztroplatform, a Dining Guide pedig neki ítélte Az Év Szerethető Étterme különdíjat. A tulajdonosok – a hazai vendéglátás komoly múltra visszatekintő szakembere, Forrai Miklós és felesége, a marketing szakmából érkező Forrai Kovács Kriszta – Balatonszőlősön, öt hektáron valósították meg az álmukat, az első agriturismót Magyarországon.
A rengeteg eddig említett finomság komoly italokat is kíván, ezeknek is a nyomába szegődtünk. Rácz Imrét, a Spago Budapest Head Sommelier-jét, a Michelin Guide Hungary 2023-as kiadványában az Év Sommelier-je címet elnyerő szakembert arról kérdeztük, hogy áll össze egy igazán exkluzív borlap. A Matild Palace-ban működő étterem sommelier-je elárulta, hogy folyamatosan próbálnak exkluzív tételeket beszerezni, amelyek régebbi évjáratok, vagy már kevés van belőlük a pincészetekben, félretett ritkaságok, esetleg már forgalomban nem lévő palackok. „Csillaghullásnak hívjuk magunk között, ha egy este több magas minőségű tételt is rendelnek a vendégek, és sokszor már szinte mi sem hisszük el, milyen értékű palackok ürülnek ki. A legutóbbi ilyen „csillag” egy toszkán vörösbor volt, amelynek palackára meghaladta a 900 ezer forintot.”
Azért van élet a Michelin-ajánlott tányérokon túl is. Sztavrosz Koranisz és tulajdonostársai öt éve vágtak bele abba a vállalkozásba, amelyben rajtuk kívül senki sem hitt. A kérdés az volt, hogy miként fog megélni a magyar piacon egy minőségi alapanyagokkal dolgozó gyorsétterem, amely sokkal több szeretne lenni, mint a sarki gíroszos.
Nemcsak az extra minőségű bor ára, de az egyik legújabb budapesti étterem is az egekben jár – és egy igazán magasröptű meglepetéssel zárta ezt az évet. Az ország legmagasabb épületében nyílt Virtu ugyanis a jól ismert tíz-tizenöt klasszikus magyar ételen, a turistáknak szánt étlapok hagyományos választékán túllépve akarja őrizni és ápolni a magyar gasztronómia értékeit. A napokban nyílt vendéglátóhely ifjú séfje az otthon ízeit, a nagymamák elfeledett receptjeit kelti életre – hangsúlyozottan elérhető áron, és egy különleges helyszínen, a Mol Campus huszonnyolcadik emeletén.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.