Nyikolaj Vasziljev, alias Vacio rapper számláján több vád is szerepel. A legsúlyosabb, hogy vétett a közerkölcs ellen, amikor a dúsgazdag oroszországi blogger, műsorvezető, Anasztaszija Ivlejeva moszkvai előszilveszteri buliján egy szál zokniban jelent meg. A zokni egyébként a nemi szervére volt akasztva – ez volt az egyetlen ruhadarab rajta. A moszkvai előszilveszteri buli – a következményeket nem is sejtő – résztvevői bőséges videó- és fotóanyagot posztoltak csaknem élőben a különféle közösségi oldalakra az eseménydús, vetkőzős, zárt körű  magánpartiról. A rendőrség dúskált a bizonyítékokban. A hatóságok őrizetbe vették Vaciót, és 25 nap elzárásra ítélték.

Scales,Of,Justice,,In,Front,Of,The,Russian,Flag,In
Fotó: Shutterstock

Megérdemel néhány szót a bulin részt vevő, érdekes politikai hátterű Kszenyija Szobcsak. Ő a késő-szovjetunióbeli reformisták egyik személyiségének, Anatolij Szobcsaknak a lánya. Anatolij Szobcsak, Kszenyija 2000-ben elhunyt papája a rendszerváltáskor, még a Szovjetunió összeomlása előtt bevette a „reformcsapatába” az akkor még ismeretlen fiatal Vlagyimir Putyin KGB-alezredest, Oroszország mai elnökét. Putyin gyorsan haladt, 1995–1996-ban már ő vezette a Szobcsakot Oroszország elnökjelöltjévé toló csapatot. És ő tanácsolta akkori főnökének az erőviszonyok ismeretében, hogy jobb ha visszalép…

Egy évre rá Putyin már elindult a Jelcin leváltását célzó úton. Jelöltette magát elnöknek (majd visszalépett). Szobcsak akkor így biztatta: 

Vologya, csak ne a bronzéremre hajtsál…

(Jegyezzük meg, hogy Vologyára, a későbbi „többszörös aranyérmesre” ez már akkor sem volt jellemző.) És Szobcsaknak Putyin segített 1997-ben, hogy különgéppel Párizsba, az ottani amerikai kórházba vigyék kezelésre. A Putyinhoz való különös kötődés magyarázhatja, hogy az egyébként a papához képest igen halovány szónoki és kommunikációs készséggel, de szabados életstílussal megáldott Kszenyija sok mindent megengedhet magának ma is. Körülötte haraptak-csaholtak Putyin „kutyái”, ő sértetlen maradt.

Buliból politika

Visszatérve a moszkvai Mutabor-klubban tartott bulira, 

politikai ügy lett az egyébként a szovjet-orosz művészvilágban nem ritka, meglehetősen szabados buli miatt.

Mint a Politico megjegyezte, sok volt a fedetlen testrész, a drága ékszer, kevés volt a legfeljebb szexi alsóneműnek nevezhető öltözet.

Ami új elemként megjelent: már nem a hatóságok „önkénye” játszik döntő szerepet, hanem az oroszországi művészvilág bírálói, társadalmi szervezetek és a saját miliőjükből jövő, de erősen Putyin-párti, nacionalista, szélsőséges szereplők adnak be ellenük bírósági keresetet. Így kezelték a Zov Naroda (A Nép Hívószava) nevű szervezet a legfelső jogi-rendfenntartó vezetőkhöz intézett felhívását, vizsgálják meg, hogy a rendezvényen propagálták-e az LMBT-eszméket és hogy fogyasztottak-e tiltott szereket. 

A Mutabor-klub tulajdonosát pedig azért perlik, mert a rendezvényen állítólag részt vett egy fertőző beteg is… Azaz a hatóság a törvényesség látszatára törekszik.

Ennek feltételezett okai között szerepel a putyini „Orosz Világ” (Russzkíj Mír) elképzelés, amire Putyin újévi beszédében is utalt. Ez egy olyan, az oroszországi kultúra egyes elemeire támaszkodó eszmecsokor, amely a hagyományos értékeket, a hagyományos (apa-anya-gyerekek) családmintát, a konzervatív értékrendszert, a nyugati gondolkodásvilág tagadását, az Oroszország-központúságot képviseli. És beleillik a hivatalos politikába, amely az Ukrajna-konfliktus kirobbanását követően Moszkva végleges leszakadását tűzte ki célul a Nyugatról. Tehát nemcsak gazdasági, külkereskedelmi, hanem mentalitásváltoztató folyamatot gyorsított fel a moszkvai parti, amelybe a vezetés belekötött.

Pedig nem támadták Putyint

Jegyezzük meg: a bulin részt vevők döntő többsége, színészek, celebek – nem politizáltak. Nem voltak ismert, Putyin politikáját kritizáló aktivisták. A vádpontok egyike a nem hagyományos, Nyugatról eredeztetett szabados családminta, nemi orientáció, amely „az LMBTQ-propaganda” terjesztése vádjában testesült meg. 

A konzervatívok oldaláról érkezett ellentámadás másik célpontja a féktelen bulizás, az elszegényedő oroszországi középosztályt ingerlő luxus volt egy olyan időszakban, amikor „a fiaink az ukrajnai frontokon küzdenek és halnak meg”.

Vitatott de nem kizárható, hogy az eddig nagyjából párt- és politikasemleges oroszországi művészvilágrész megrettent a Mutabor-klub egészében véve rutin-, zárt körű rendezvényére adott, váratlanul erős hatósági választól. Úrrá lett rajtuk a menekülés ösztöne. Tény, hogy jó néhány résztvevő szembesült haknimegbízásai hirtelen visszavonásával, ami anyagi és presztízsveszteséget is okozott számukra. Emlegetik, hogy a népszerű, 37 éves színésznő és popénekesnő, Gljukoza családjával együtt emiatt dönthetett úgy, hogy villámgyorsan a Seychelles-szigetekre utaznak „üdülni”.

Kárpátalja sem maradhatott ki a buliból. A terület rendőrségi szóvivőjére, Anna Danra hivatkozott a meztelenül táncoló párokat mutató videófelvétellel a cikkében az ukrán TCN internetes oldal. Viszont nem indítottak eljárást az új évi jógagyakorlatok címén előadott meztelenkedés ügyében, mondván, zárt körű rendezvényről volt szó, és a résztvevők nem sértették meg a közrendet.