Az izlandi Reykjanes-félszigetről majdnem 300 bajba jutott bárányt próbálnak evakuálni a hatóságok. Az állatok napok óta nem jutottak vízhez és ennivalóhoz.

Lava explosions and billowing smoke are seen near residential buildings in the southwestern Icelandic town of Grindavik after a volcanic eruption on January 14, 2024. Seismic activity had intensified overnight and residents of Grindavik were evacuated, Icelandic public broadcaster RUV reported. This is Iceland's fifth volcanic eruption in two years, the previous one occurring on December 18, 2023 in the same region southwest of the capital Reykjavik. Iceland is home to 33 active volcano systems, the highest number in Europe. (Photo by Halldor KOLBEINS / AFP)
Fotó:  Halldor Kolbeins / AFP

Január 14-én, vasárnap ismét kitört a vulkán az izlandi Reykjanes-félszigeten. A helyi Grindavik halászváros mellett hasadékok nyíltak a földön, az ezekből kiömlő láva pedig elöntötte a települést. A lakosságot még korában kimenekítették a városból, azonban a haszonállatokat magukra hagyták. Az Izlandi Állatjóléti Egyesület felszólította a hatóságokat, hogy a magukra maradt állatokat is hozzák ki a veszélyzónából – írta meg a Guardian.

Észrevettük, hogy az emberek mellett a drága munkagépeket mentették ki elsősorban. Az állatokat viszont ott hagyták a karámokban, miközben a települést elöntette a láva

– mondta az állatvédő csoport igazgatósági tagja, Anna Berg Samúelsdóttir.

A Föld több pontján tört ki egyszerre a vulkán – videó

Izlandon és Indonéziában is vulkánkitörés történt vasárnap, egyelőre egyik helyen sem tudni halálos áldozatokról.

Egy gazdának sikerült rávennie a hatóságokat, hogy menekítsék ki az állatait a kitörés előtt, akkor 30 bárányt mentettek meg. Az is kiderült, hogy a gazdának szinte harcot kellett vívnia a mentőkkel, hogy segítsenek neki.

Még körülbelül 270 állat lehet Grindavikban és környékén. 

A birkák egy része a szántókon van, másik részük pedig a városban, karámokba zárva. Mind a két terület nagyon veszélyes, csak fokozott óvatossággal lehet kihozni a bajba jutott állatokat.

A vasárnapi vulkánkitörésnek egyelőre nincs igazolt halálos áldozata, de egy embert eltűntként tartanak számon.