BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Google Mapsen is feltűnt a szupertitkos tengeralattjáró drón, de nem sokáig

A Manta Ray akár hónapokig képes a tenger mélyén rejtőzni, anélkül, hogy újra fel kellene tölteni üzemanyaggal.

Az amerikai haditengerészet Manta Ray nevet viselő tengeralattjáró drónjának egy prototípusa a Google Mapsen is felbukkant egy rövid időre a kaliforniai Pot Huenem kikötőjében, ám miután a képek elterjedtek szerte az interneten, a keresőóriás térképén hajók váltották fel a katonai eszközt.

manta ray. tengeralattjáró, drón
Fotó: Northrop Grumman / SWNS

A tenger alatti járművel az amerikaiak az oroszok és a kínaiak hasonló eszközeivel kívánják felvenni a versenyt. A Manta Rey képes energiatakarékos üzemmódban is mozogni a mélyben, de 

le is tud horgonyozni, akár hónapokra is a tengerfenéken. 

Mindez a drón detektálását is megnehezíti.

Az Economic Times idézi a tengeralattjárót fejlesztő DARPA amerikai hadiipari fejlesztésekkel foglalkozó kormányügynökség programfelelősét, aki szerint a Manta Rayen elvégzett sikeres tesztek alapján a drón készen áll a való világbéli műveletekre.

A moduláris drónt úgy tervezték, hogy szétszerelve hagyományos konténerekben is szállítható legyen, így az eszköz logisztikája is egyszerűbb. Az amerikai haditengerészet nagy hatótávolságú, tenger alatti fegyvert akar létrehozni a Manta Ray fejlesztésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.