BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A MÁV meghallgatta az utasok kérését: változnak az utazási szabályok

Az állattartó utasok ma már nem szívesen hagyják otthon a kedvencüket, amikor nyaralni mennek. A MÁV a tavalyi év tapasztalatai és az utasok visszajelzései alapján lazított a kutyás utazás szabályain.

Már zárt doboz nélkül, csupán szájkosárral és pórázzal is lehet kutyát szállítani a balatoni intercity és expressz vonatokon – közölte a MÁV. A vasúttársaság azért módosította a szabályozást, mert nagyon sokan utaznak a tóhoz a háziállatukkal. A kutyákat eddig csak zárt állathordó dobozban lehetett a helyjegyköteles vonatokon szállítani, de 2024. június 26-tól emiatt már nem kell aggódni.

Woman,Traveling,With,Dog,In,The,Train,Wagon
vasút
vonat
nyaralás
Balaton
turizmus
kutya
Szabadon utazhatnak a kutyák a MÁV balatoni járatain / Fotó: Shutterstock

A MÁV-Start jelenlegi szabályzata szerint a 20 kilogrammnál nem nehezebb kutyák szállítása viszonylati kutyajegy vagy kutyaországbérlet megvásárlása ellenében csak a nem helyjegyköteles vonatokon megengedett szájkosár és póráz használatával. A helyjegyes járatokon a kézipoggyász megengedett méreténél nem nagyobb zárt szállítóeszközben utazhatnak a négylábúak.

Az elmúlt időszak és a tavaly nyári balatoni menetrend idején beérkezett utasészrevételek alapján a vasúttársaság az idei nyári szezonban pilotprogram keretében vizsgálja a kutyaszállítás lehetőségének szélesítését a Balatonra közlekedő vonatokon.

Elvira után itt van Emma a MÁV-nál: szintet lépett az utazástervezés Magyarországon

Az Egységes Menetrend Magyarországon néven induló rendszer az első olyan, integrált utazástervező platform itthon, amellyel nemcsak a hazai vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé, hanem a járatok valós idejű adatai is. Az új, Emma névre keresztelt platformról Hegyi Zsolttal, a MÁV-Start vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

Ennek köszönhetően június 26. és szeptember 1. között új lehetőség nyílik meg a kutyával utazók előtt. A Balaton déli partján a Balaton és Tópart IC-k, a Jégmadár, Panoráma, Napfürdő, Aranypart, Aranyhíd, Ezüstpart, Fenyves expressz vonatok, valamint az északi parton közlekedő Kék Hullám IC-k, Csabai Tekergő, Szabolcsi Tekergő, Lesence és Tanúhegy expressz vonatok második kocsiosztályán bármely utas bevihet az utastérbe szájkosárral, pórázon vezetve viszonylati kutyajegy vagy kutyaországbérlet megvásárlása ellenében egy 20 kilogrammnál kisebb tömegű kutyát úgy, hogy az ne zavarja a többi utast, kutyát. 

A kutyáról az utazás során sem a pórázt, sem a szájkosarat eltávolítani nem szabad, a pórázt az utasnak a kezében kell tartania. Az utazáskor a kutya érvényes (egy évnél nem régebbi) oltási igazolványát be kell mutatni.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúti társaság új ülőhelyet biztosít, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad.

A 20 kilogrammnál nehezebb, nagy testű kutyák változatlanul csak a nem helyjegyköteles vonatokon és csak azok peronján szállíthatók, utastérbe nem vihetők be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.