BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Berobban a nyár: extrém erős lesz a napsütés hétfőn – védekezni kell a leégés ellen

A szakemberek azt tanácsolják: mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napozást, viseljen vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjon fényvédő krémeket. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26–31 fok között valószínű.

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B-sugárzás várható hétfőn Magyarország több régiójában – közölte a HungaroMet. Tájékoztatásuk szerint a Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl, a főváros és térsége, továbbá a Dél- és Észak-Alföld, valamint Észak-Magyarország területeinek jelentős részén az UV-index meghaladja majd a 7-es, helyenként megközelíti vagy eléri a 8-as értéket.

Heat In Poland
Fotó: NurPhoto via AFP

A szakemberek azt tanácsolják: mindenki fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, ha lehetséges, 11 és 15 óra között kerülje a napozást, viseljen vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjon fényvédő krémeket. Normál bőrtípusnál ebben az időszakban már 15-20 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a fényvédő krémekben számos egészségre ártalmas anyag található, főleg azokban, amelyeket az Egyesült Államokban értékesítenek. Európában szerencsésebb a helyzet, mindazonáltal a szakértő szerint inkább ásványi alapú naptejet és védőöltözéket érdemes használni a káros UV-B- és UV-A-sugárzás ellen.

Folytatódik a nyáriasan meleg idő június utolsó hetében is: sok napsütés várható 30 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletekkel, de a hét közepén többfelé kell záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadásra, jégesőre számítani. A hét második felében melegedés kezdődik, a hét és a hónap utolsó napján a legmelegebb órákban 29–34 fok valószínű.

Hétfőn a felhős tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap, és általában kevés felhő valószínű. Reggel még előfordulhat délnyugaton, délen csapadék, majd ott is megszűnik. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten, keleten néhol erős. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 26–31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb.

Rekordok dőltek meg

Szombaton egyébként megdőlt az országos napi melegrekord és a napi csapadékrekord is. Derekegyházon 37,7 fokkal tetőzött a hőség, amivel meg is dőlt a napi legmagasabb maximum-hőmérséklet rekordja. A korábbi napi szélső érték 37,6 fok volt, amelyet 2000-ben Tiszaroffon regisztráltak. 

A legtöbb csapadék az északkeleti országrészben hullott, méghozzá olyan sok, hogy a Tokaj-állomáson mért 121,3 milliméterrel új napi csapadékrekord is született. Az eddigi csúcstartó Drégelypalánk volt 107,5 milliméterrel, amelyet 1999-ben rögzítettek.

Rekkenő hőségtől tartanak a versenyzők a párizsi olimpián

A kánikula komoly egészségügyi kockázatokat jelent a versenyzők és a nézők számára egyaránt – állapította meg a nonprofit British Association for Sustainable Sport (Basis) a kedden közzétett, A tűz gyűrűi című jelentésében. A dokumentumban két tucat élsportoló – köztük atléta, evezős, focista, hosszútávúszó – is megszólalt arról, hogyan hat rájuk az extrém meleg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.