BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Változékony időjárás: felkészülhetünk a zivatarokra

Országos hőségre, sok napsütésre számíthatunk, északon azonban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar is kialakulhat.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy ismét hőséget jeleznek a meteorológusok: vasárnap 32 és 37 fok közé melegszik fel a levegő. A kánikula a jövő hét első napjaiban is kitarthat, a mostani előrejelzések szerint még hétfőn is 35 fok lehet. 

LB_20230819_ESŐ_0010
zápor zivatar eső
Fotó: Ladóczki Balázs / Mediaworks

Vasárnap estig csapadék nem várható, majd egy hidegfront hatására északnyugaton, északon erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és zápor, zivatar is kialakulhat. Az Észak-Dunántúl mellett napközben már máshol is megélénkül, helyenként megerősödik a délies irányú szél. Zivatarok környezetében estétől erős, viharos lökések is lehetnek – közölte a HungaroMet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki vármegyénkre a magas középhőmérséklet miatt. 

Az esti órákra hidegfront érkezik, amely térségünket is zivatarok formájában érheti el. Vasárnap estétől növekszik a zivatarok valószínűsége kezdetben elsősorban északnyugaton, a Dunántúl északi részén helyenként, majd késő estétől a középső országrészben, a főváros térségében, illetve hajnalban egyre inkább az ország északi, északkeleti harmadában elszórtan alakulhatnak ki. 

Zivatarok környezetében intenzív csapadék (15-25 milliméter), viharos szél (60-80 kilométer per óra), néhol jégeső (2 centiméter alatti átmérővel) előfordulhat.

A Köpönyeg.hu szerint hétfőn hajnalban elszórtan fordulnak elő zivatarok. Napközben a többórás napsütés után délután főleg a Nyugat- és Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten fordul elő zápor, zivatar. Hidegfront okoz szélerősödést is. A hőmérséklet 25 és 35 fok között változik, északnyugaton lesz a hűvösebb.

 


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.