BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lezárták a repülőteret Cataniában az Etna kitörése miatt

Csütörtökön délután több mint 4 kilométer magas hamufelhő szállt fel az Etnából, és hamueső borította be Cataniát. A hamu miatt le kellett zárni a helyi repülőteret, ami csak péntek délután nyithat ki újra.

Csütörtökön délután kitört az Etna, a kráteréből 4 kilométer magasan szállt fel a füst és a gőz, lángnyelvekkel kísérve. A szálló hamu beterítette Catania várost, a repülőteret pedig le is kellett zárni miatta. A közlekedés még autóval, vagy gyalogosan is veszélyes a városban.

Kitört az Etna
Catania
Szicília
kitörés
vulkán
vulkánihamu
repülőtér
Le kellett zárni a cataniai repülőteret az Etna kitörése miatt / Fotó: MTI

A Catania repülőtéren az indulásokat és az érkezéseket is felfüggesztették az Etna kitörése miatt – írta meg a Corriere Della Sera.

Az Etna kitörési tevékenysége és a vulkáni hamu egyidejű légkörbe történő kibocsátása miatt a válságügyi osztály elrendelte a B2 és B3 légtérszektor lezárását 

– olvasható a szicíliai repülőtér közleményében. Hozzátették, hogy a legnagyobb probléma a kifutópályákat takaróként ellepő hamu, ami miatt veszélyes lenne bármilyen gép áthaladása. A repteret csak akkor nyitják újra, ha a területet megtisztították a vulkáni hamutól. Erre legalább péntek délután háromig várni kell. A légikikötő arra kérte az utasokat, hogy ez előtt az időpont előtt ne menjenek ki a reptérre.

Lenyűgöző felvételeken az Etna kitörése csütörtök este – videó

Károkról egyelőre nem érkezett bejelentés.

Eközben az Etna aktivitási szintje csökken, a legtöbb vészjelzést már alacsonyabb szintre vették. Ennek ellenére a szakértők felhívták rá a figyelmet, hogy még nem lehet arról beszélni, hogy a kitörésnek vége, hiszen az Etna „szeret meglepetéseket okozni”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.