BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őrizetbe vettek egy karikaturistát a hatóságokat bíráló rajzai miatt

Az egyiptomi áramkimaradásokat bíráló művészt civil ruhás rendőrök vették őrizetbe, a saját lakásából vitték el a hatóságok.

Civil ruhás rendőrök a hét végén a lakásán őrizetbe vették Asraf Omár egyiptomi karikaturistát, mert a kormányzó hatóságokat bíráló rajzokat tett közzé az al-Manassza független internetes újságban – jelentette be hétfőn az újság szerkesztősége és az egyiptomi újságíró-szakszervezet a karikaturista feleségére hivatkozva.

Man,On,The,Chair,In,Handcuffs.,Rear,View,And,Closeup
Karikaturistát vettek őrizetbe kormánykritikus munkái miatt Egyiptomban / Fotó: Shutterstock

Az al-Manassza szerint Asraf Omárt elsősorban azért vették őrizetbe, mert az egyik karikatúrájában az Egyiptomban rendszeressé vált áramkimaradásokat mutatta be. Az áramkimaradások növekvő társadalmi elégedetlenséget okozó problémájára a kormány azzal reagált, hogy előre eltervezett áramszünetek beiktatásával próbálja fenntartani az ellátás egyensúlyát.

Háled Elbálszi, az újságírók szakszervezetének elnöke az egyik közösségi médiafelületen az eset kapcsán azt írta, hogy

 jelenleg több mint 23 újságírót tartanak őrizetben Egyiptomban, 

és mielőbbi szabadon bocsátásukra szólította fel a hatóságokat.

Az újságírók jogait védő nemzetközi szervezet, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) a karikaturista ügyével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi két évben háromszor annyi újságírót vettek őrizetbe Egyiptomban, mint azon újságírók száma, akik elnöki kegyelem révén kiszabadultak a börtönökből. 

A médiafigyelő szervezet által vizsgált 180 ország közül Egyiptomot a sajtószabadság világindexében a 170. helyre sorolja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.