BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elképesztő műkincslopás: ellopták a franciák Excaliburját

Az ellopott kardot sokszor hasonlították az Excaliburhoz. A legenda szerint a Durendalt még maga Nagy Károly is forgatta, mielőtt hős lovag unokaöccséhez, Rolandhoz került volna. A műkincslopás ügyében már zajlik a nyomozás.

Ellopták a franciák híres kőbe szúrt kardját, a Durendalt, ami már mintegy 1300 éve pihent a Rocamadour településen található templom falában. A legenda szerint a Durendal I. Nagy Károly frank király hős lovagjának, Rolandnak volt a kardja, egyes beszámolók szerint pedig maga az uralkodó is forgathatta. Az ellopott kardot sokszor az Excaliburhoz hasonlítják. Már nyomoznak a műkincslopás ügyében.

The,Sword,Of,Rockamadura, Durendal, műkincslopás
Elképesztő műkincslopás: ellopták a franciák egyik leghíresebb kardját / Fotó: Shutterstock

A szikla tetejére épült falunak a kard volt az egyetlen turisztikai vonzereje: Dominique Lenfant polgármester szerint a helyiek úgy érzik, mintha megfosztották volna őket önmaguk egy részétől. A rendőrség nyomozást indított a műkincslopás ügyében, de a tisztek értetlenül állnak azelőtt, mégis hogyan lopták el a Durendalt – írja a Daily Mail.

A kard közel 10 méteres magasságban a sziklába volt döfve, és vastag szemű lánccal volt rögzítve.

Ahhoz, hogy a Durendalt eltávolítsák, nagy erőkifejtésre volt szükség és kész csoda, hogy senki nem látta vagy hallotta meg a tolvajokat, ugyanis a láncokat nem lehetett sima erővágóval eltávolítani. 

A polgármester azt mondta, hogy a város lakóit lesújtotta a hír és hogy hiányozni fog nekik a kard. Elmondta, hogy nincs olyan idegenvezető, aki ne mutatta volna meg a Durendalt, és ismertette volna a történetét. A legenda szerint a kardot nem lehetett eltörni, és egy csapásra képes volt átvágni egy sziklát is, mivel ez volt a világ legélesebb pengéje.

Egy történet szerint Nagy Károly egy angyaltól kapta a kardot, mielőtt unokaöccse, Roland forgatta volna.

A Durendalt a 11. századi Roland-ének is említi. 

A műtárgyak kereskedelme igen felpörgött az elmúlt időszakban. Nemrég ősi mexikói műtárgyakat is hazajuttattak az Egyesült Államokból, miután kiderült, hogy egy nő évekkel ezelőtt pár dollárért vásárolt egy felbecsülhetetlen értékű vázát. A műtárgyak között az azték, totonac és teotihuacan kultúrából származó több száz éves tálak, edények és szobrok is vannak.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.