BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vakcina- és gyógymód nélküli vírusba halt bele egy gyermek – készültséget rendeltek el a világ legnépesebb országában

A helyi egészségügyi hatóságok szerint egy járvány kirobbanásának esélye minimális Indiában, de minden óvintézkedést megtesznek a megelőzés érdekében. A Nipah vírus mortalitási rátája 40 és 100 százalék közt van.

Fokozott járványvédelmi készültséget vezettek be India déli Kerala államában, miután kiderült, egy 14 éves gyermek – akinek szervezetében korábban azonosították a Nipah-vírust – életét vesztette – tudta meg a Reuters. 

Nipah vírus, India
Rendre felüti a fejét a Nipah-vírus Indiában / Fotó: AFP

A Nipah egy alapvetően denevérekben és disznókban található vírus, amely képes az emberi szervezetbe jutva is megbetegedést okozni. Terjedését kizárólag a beteg személyek karanténba helyezésével lehet megakadályozni, mivel nem létezik ellene hatásos vakcina, és ha valaki mégis elkapta, csak a szervezetében bízhat, 

miután a megbetegedésnek ismert gyógymódja sincs.

A Reuters értesülése szerint a 14 éves áldozat szívelégtelenségben halt meg, korából fakadóan viszont rendszeresen járt közösségbe, mivel éppen a középiskolát végezte, ezért a hatóságok elrendelték a fiú összes kontaktszemélyének a felkutatását és tesztelését. A rendelkezésre álló információk szerint 214 olyan egyént találtak, akikkel a gyermek fertőzötten kapcsolatba kerülhetett, ugyanakkor közülük csak hatvan embernél áll fenn a megbetegedés magas kockázata, így őket karanténba helyezték a következő 7-10 napra.

A helyi egészségügyi hatóságok szerint egy potenciális járvány kitörésének a valószínűsége minimális, az esetlegesen megugró megbetegedésszámra azonban elkülönített kórtermeket állítottak fel a környékbeli kórházakban.

A Kerala-régió a Nipah-vírus egyik gócpontjának számít, 2018-as megjelenése óta több tucat halálesetet tulajdonítanak neki a kutatók. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.