BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A pandémia óta kevesebb gyerek kapja meg a kötelező védőoltásokat

Világszerte a gyerekek 84 százaléka kapta meg a diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni védőoltásokat. Ez csökkenés a koronavírus-járvány előtti szinthez képest. A WHO szakértői szerint ennek az az oka, hogy a pandémia alatt rendkívül megnőtt az oltásszkeptikusok száma. A beoltatlan gyerekek több mint fele olyan országban él, ahol fegyveres konfliktus zajlik.

Tavaly még mindig kevesebb gyermek kapta meg a szükséges védőoltásokat a világon, mint a koronavírus-világjárvány előtti időszakban – közölte hétfőn publikált jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF). 2023-ban világszerte a gyermekek 84 százalékát oltották be diftéria, tetanusz és szamárköhögés ellen – számolt be a jelentés, rámutatva, hogy a pandémia előtti utolsó évhez, 2019-hez képest ez enyhe csökkenést jelez.

Pediatrician,Doctor,Injecting,Vaccine,To,Child
pandémia
koronavírus-járvány
oltás
vakcina
védőoltás
gyerek oltás
A koronavírus-járvány óta nagyon megnőtt az oltásszkeptikusok száma a világon, ezért kevesebben oltatják be a gyerekeiket / Fotó: Shutterstock

A gyermekek száma, akik a hármas oltás egyetlen vakcináját sem kapták meg, a pandémia előtti 12,8 millióról 14,5 millióra nőtt.

A pandémia alatt világszerte számos helyszínen fordultak elő fennakadások az oltási programokban, sok helyen késett vagy el is maradt a vakcinák beadása.

Katherine O’Brian, a WHO szakértője arra is rámutatott, hogy a pandémia miatt az oltásszkeptikusok száma is nőtt, és hangsúlyozta, hogy ez a fejlemény gyermekek halálához vezetett.

O’Brian hozzáfűzte: az is problémát jelent, hogy az Európában élő, migrációs hátterű emberek a védőoltásokkal kapcsolatos, gazdagabb országokban tapasztalt szkepticizmust terjesztik a hazájukban.

A szegényebb országokban eleve korlátozza az immunizáció eredményességét, hogy kicsi az egészségügyi intézmények iránti bizalom, és nehezebb hozzájutni az oltásokhoz 

– fűzte hozzá Ephrem Lemango, az UNICEF szakértője.

További akadályt jelentenek az egyes térségekben dúló fegyveres konfliktusok: a beoltatlan gyermekek több mint fele él ilyen instabil, háborús körülmények között, kiszolgáltatott helyzetben.

A jelentés kiemelte, hogy az elmúlt öt évben több mint száz országban ütötte fel a fejét a kanyarójárvány.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója a kanyarójárványt olyan jelzésként értékelte, amely rámutat az immunizáció hiányosságaira.

Világszerte egyre kevesebbet mozognak az emberek, a magyarok viszont egyre sportosabbak

Világszerte egyre kevesebbet mozognak az emberek, ezért a WHO egészségmegőrzésért felelős igazgatója nemzetközi szinten szorgalmazza a fizikai aktivitást az egészség megőrzése érdekében. Magyarországon azonban az elmúlt tíz év alatt majdnem négyszeresére nőtt a szabadidejükben sportoló emberek száma. A dolgozóit sporttámogatásban részesítő Prime Rate Kft. nemcsak egészségmegőrző és -javító hatását érzi annak, hogy aktívak a dolgozói, hanem a közösségformáló, csapatépítő jellegét is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.