BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gray,Glacier,Is,A,Blue,Glacier,In,Patagonia,,Chile.,Boat

Aggasztó ütemben pusztulnak az Andok gleccserei

A felfedezés még a tudósokat is sokkolta.

A keserű felismerés tulajdonképpen egy véletlen műve, ugyanis tudósok egy csoportja a gleccserek mostani állapotát tervezte felmérni, és azt, hogy hogyan változtak a jégfolyók az emberi civilizáció megjelenése óta – írja a Science folyóirat.

Lake,And,Glacier,N,Mountain,Near,El,Chalten,,Argentina
Fotó: Shutterstock

 

Azt hittük, hogy még évtizedek választanak el ettől az eredménytől 

– mondta Andrew Gorin, a tanulmány vezető szerzője. Maga Andrew is kétkedve fogdta az eredményt: először azt hitte, hogy  kezdeti eredmények a puszta véletlennek köszönhetők, és csak a későbbi minták analizálásakor fogadta el a helyzetet. 
„A legnagyobb gond az, hogy a gleccserek még az általunk gondoltnál is gyorsabban pusztulnak a klímaváltozás hatásársa” – hangsúlyozta.

Gori és csapata a berillium-10, és a szén 14  nuklid szintjének mérésével vizsgálta az alapkőzetet, amely a gleccserek visszahúzódása miatt került a felszínre,  és megállapították, hogy gyakorlatilag nincs bennük a fent említett anyagokból. Ugyanakkor, ha kőzetet süti a nap, akkor ezeket a nuklidokat felhalmozza.

Bármiben fogadnék, hogy ezek a gleccserek most kisebbek, mint a legutóbbi interglaciális időszak óta bármikor voltak

 – tette hozzá.

A tanulmány megírásához négy, az Peruban, az Andokban fekvő gleccser adatait vizsgálták, ugyanis ezeken kívül gyakorlatilag nincs is más gleccser a trópusi égövön. A gleccserek igen érzékenyek az időjárás változására, ugyanis folyamatosan fagypont alatti hőmérsékletre van szükségük. „Úgy gondolom, hogy – bár az Andok gleccserei fokozottan kitettek a klímaváltozásnak, mindenhol ez történik hamarosan” – összegzett. 
Nem Gorin az egyetlen, akit megdöbbent a helyzet. 

Sok sziklamászó, túrázó szerint a helyzet egyre veszélyesebb, a gleccserek olvadása egyre gyorsul, 

így tehát folyamatosan olyan helyzettel szembesülnek, amit sohasem gondolták, hogy fognak látni. 
 

Hamarosan gyökeresen megváltoznak a minket körülvevő körülmények, és ez a civilizációnk változását is magával hozza még akkor is, ha ez az emberiség számára kedvezőtlen fordulatot jelent

– összegzett. 

 


 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.