BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államalapítás ünnepe: Krausz Ferenc kapta a legmagasabb rangú kitüntetést idén

Szent István óta „szilárd alap és mozdíthatatlan cél” az, hogy Magyarország sorsáról Magyarországon döntsenek – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az államalapítás napja alkalmából tartott ünnepségen, ahol kitüntetéseket is átadtak. Idén a legmagasabb rangú kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték oda.

Magyarország évezredes történelme bizonyítja, hogy a háború nem érdekünk, Magyarország nem a hódításaira büszke, hanem a szabadságharcaira hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az államalapítás napja alkalmából tartott, kitüntetések átadásával egybekötött ünnepségen kedden Budapesten.

KRAUSZ Ferenc;ORBÁN Viktor;
Orbán Viktor gratulál Krausz Ferencnek (balról) / Fotó: Bruzák Noémi

A tárcavezető úgy fogalmazott: ezer esztendő alatt a magyarok látták a béke évszázadait, háborúkat és testvérharcokat, „államiságunk második fél ezrede pedig a megmaradásért vívott küzdelem volt”.

Magyarország fénykora nem a gyarmatosításokhoz, hanem a függetlenség és szabadság időszakaihoz kötődik húzta alá, hozzátéve: Szent István óta „szilárd alap és mozdíthatatlan cél” az, hogy Magyarország sorsáról Magyarországon döntsenek.

Büszkék vagyunk arra, hogy ezer évvel ezelőtt Szent István szilárd alapra helyezte a magyar államot, és a keresztény Európa részévé tette 

– mondta Gulyás Gergely. 

Idén a legmagasabb rangú kitüntetést, a Magyar Szent István-rendet Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusnak ítélték oda. A kitüntetéshez Orbán Viktor miniszterelnök gratulált az augusztus 20-i állami ünnep alkalmából a Sándor-palotában. 

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Zeneakadémián tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy Szent István hagyatéka minden magyar számára iránytűként szolgál. Az augusztus 20-i kitüntetések – folytatta – Szent István hagyatékának ápolásába illeszkednek. 

Úgy fogalmazott, a kitüntetésben részesülők tettei, munkája az, ami lehetővé teszi, hogy amikor Magyarországról gondolkodunk, akkor a jövőről is gondolkodunk, és „"olyan példaképeket találjunk magunknak, akik értékeikben, munkáikban, hozzáállásukban és életpályájukban megtestesítik az a jövőt, amit szeretnénk Magyarországnak”.

Az ünnepségen a miniszter Magyar Érdemrend tisztikeresztje, Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt, Magyar Ezüst Érdemkereszt, Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéseket, valamint Életmentő Emlékérmeket adott át.

Az augusztus 20-i esti tűzijáték sorsa egyelőre bizonytalan a kiszámíthatatlan időjárás miatt. A szokatlan időjárási viszonyok miatt óránként felülvizsgálják a helyzetet, érdemes figyelni a híreket, mielőtt valaki útnak indul megnézni a műsort.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.