BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Emberölés miatt ítélhetik el a Bayesian luxusjacht kapitányát

Emberölés miatt vád alá helyzeték James Cutfield kapitányt. A múlt héten hétfőn elsüllyedt luxusjacht, a Bayesian kapitánya a tengerészeti törvények szerint felelős a fedélzeten lévő legénység és utasok minden tagjáért. A Bayesian egyik tervezője elmondta, hogy a hajót úgy tervezték, hogy minden időjárást kibírjon, így a tragédia biztosan emberi mulasztás miatt történt.

Az olasz ügyészség büntetőeljárást indított a múlt hét elején, Szicília partjainál elsüllyed luxusjacht kapitánya ellen. James Cutfield kapitány ellen a vád emberölés.

Emberölés miatt vád alá helyzeték az elsüllyedt luxusjacht kapitányát / Fotó: MTI / EPA / Perini Navy Press Office

A Bayesian luxusjacht a szicíliai porticellói kikötőtől nem messze horgonyzott, amikor augusztus 19-én hatalmas viharba került. Több felvétel is készült róla, ahogy a hajó felborul. A fedélzeten 22-en tartózkodtak, 15 ember élte túl a tragédiát. Az áldozatok között nemzetközileg ismert üzletemberek is voltak:

  • Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley International elnöke
  • és felesége, Anne Elizabeth Judith Bloomer.
  • Mike Lynch milliárdos brit vállalkozó
  • és lánya, Hanna.
  • Lynch ügyvédje, Chris Morvillo
  • és felesége, Nada.

A hajó kapitánya az 51 éves, új-zélandi James Cutfield – számolt be a Reuters. Az emberölés miatt indított eljárás még nem jelenti, hogy a férfinek valóban köze lenne a tragédiához.

Olasz források azt állítják, hogy az eljárást azt követően indította el az ügyészség, hogy Cutfieldet másodszor is kihallgatta a rendőrség. Arról nincs információ, hogy a kapitánnyal együtt a legénység más tagjai ellen is folyik-e vizsgálat. A Reuters megpróbált kapcsolatban lépni Cutfielddel, vagy jogi képviselőivel, de ez nem sikerült.

Valószínűsíthető, hogy több rendbeli, gondatlanságból elkövetett emberölés történt 

– közölte az állami ügyészség vezetője, Ambrogio Cartosio.

Az olasz tengerészeti törvény szerint a fedélzeten tartózkodó legénységért és minden utasért a kapitány felel.

A Reuters megkereste a Bayesian tervezésében részt vevő egyik hajózási építészt arról, hogy miként süllyedhetett el a luxusjacht. Franco Romani azt mondta, hogy a Bayesiant úgy tervezték, hogy bármilyen időjárást kibírjon, így biztos benne, hogy a tragédiát emberi mulasztás okozta.

Ellentmondások és furcsaságok a luxusjacht elsüllyedése körül

Miközben a búvárok a víz alatt végzik a dolgukat, addig az olasz hatóságok a parton próbálják felderíteni az eset körülményeit. Egy ellentmondást már találtak a jacht elsüllyedésével kapcsolatban. Az első beszámolók szerint a vitorlás árboca a tengerre lecsapó viharban leszakadt, de azt a búvárok sértetlenül találták meg a tenger fenekén.

Nemrég vesztette életét Stephen Chamberlain, Mike Lynch üzlettársa, akivel együtt ültek a vádlottak padján egy dollármilliárdos csalási ügy miatt. A két férfit idén júniusban mentették fel a vádak alól, úgy tudni, Lynch pont ezt ünnepelte barátaival a luxusjachton. Chamberlaint másfél nappal korábban, szombaton gázolta halálra egy jármű az angliai Cambridgeshire-ben, kocogás közben.

Nem lehet még tudni, mennyi időbe telik a Bayesian luxusjacht kiemelése

A Bayesian luxusjacht hétfőn hajnalban elsüllyedt. A hajóroncs jelenleg 50 méter mélyen van. Heten haltak meg a fedélzeten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.