BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
The,Silhouette,Of,A,Man,And,Woman,Showing,Love,At

Elképesztő pénzekkel ösztönzik a randevúzást Dél-Koreában

A dél-koreai kormány mindent megtesz, hogy megoldja a társadalom elöregedésének problémáját. 2023-ban történelmi mélypontra került az ország reprodukciós rátája, miközben a házasságkötések száma is bezuhant. Az állam már az alapoktól támogatni kezdi a családalapítást, jelentős összegekkel támogatja például a randevúzást.

A jelentős népességfogyás miatt a dél-koreai kormány egy új támogatási rendszert vezetett be, amivel ösztönöznék a házasságkötést. A randevúzáshoz 500 ezer wonnal (több mint 130 ezer forint) járul hozzá az állam, ha pedig házasságkötés lesz a randizából, akkor 20 millió wont (körülbelül 5,3 millió forint) tesz a kormány az ajándékos borítékba.

The,Silhouette,Of,A,Man,And,Woman,Showing,Love,At
randevúzás
A dél-koreai kormány visszacsábítaná a fiatalokat a randevúzáshoz / Fotó: Shutterstock

Dél-Koreában jelenleg a társadalom elöregedése jelenti a legnagyobb problémát. Az ország lakossága, a külföldi állampolgárok nélkül, 49,84 millió volt 2023-ban. Ez 101 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. 2023-ban a születési ráta 0,72 volt Dél-Koreában, ami negatív rekordot jelent. Mindezek mellett tavaly 194 ezer házasságkötés történt, ami 40 százalékkal kevesebb a 10 évvel korábbihoz képest – olvasható a Korea.net oldalon.

A dél-koreai elnök egy korábbi beszédében nemzeti válságnak nevezte a házasságkötések és a születések rendkívül alacsonyon számát. Jun Szogjol közölte, hogy biztatni kell a lakosságot, hogy ne féljen a randevúzástól és a házasságtól.

A Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának Kelet-Ázsia kutatója, Zoltai Alexandra, egy a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta, hogy a 2022-es választások óta van egy társadalmi feszültség Dél-Koreában. Ekkor az egyik jelölt, Mun Dzsein arra alapozta a kampányát, hogy egy feminista elnök lesz, aki felkarolja a nők ügyét. Munkaerőpiaci egyenlőséget ígért, és a zaklatások felszámolását az országban. Mun kampánya nem hozta meg a várt hatást, a dél-koreai férfi lakosság a diszkrimináció miatt felsorakozott Jun Szogjol mögött, aki végül meg is nyerte a voksolást. Az eredmény után sok dél-koreai nő ábrándult ki az ország vezetéséből és azóta jelentős mértékben zuhan a házasságkötések száma és a reprodukciós ráta.

Jun kormánya azóta is küzd a ezzel a válsággal, aminek megoldására még egy minisztériumot is létrehoztak, ami a népesedési stratégiával foglalkozik. Az országban az önkormányzatok és még magánszervezetek is elkezdtek randiesteket szervezni, ahol egyedülálló nők és férfiak találkozhattak.

Arról, hogy Magyarországon milyen családalapítási támogatásokat nyújt az állam, ebben a cikkünkben írtunk.

Annak érdekében, hogy a párok egymásra találjanak állami és egyházi randiesteket szerveznek. A buddhista egyház már többször is szervezett 2 napos ismerkedő estet, a legutóbbin 1510 egyedülálló férfi és nő vett részt. A buddhista kolostorban tartott vakrandin a két nap folyamán különböző programokat és játékokat szerveznek a résztvevőknek, akik így megismerhetik egymást.

Sok pénzzel jutalmazza a kormány a randevúzást

A dél-koreai kormány megnyitotta a pénzcsapokat annak érdekében, hogy fellendítsék a házasságkötéseket és a születéseket:

  • 500 ezer wonnal (kb. 130 ezer forint) jutalmazzák a párokat, amikor összejönnek,
  • egymillió won (kb. 260 ezer forint) jár az első családi találkozó megszervezésekor,
  • 20 millió wonnal (kb. 5,3 millió forint) gratulál a kormány a házasságkötéshez,
  • 30 millió won (kb. 8 millió forint) lakhatási támogatás is igényelhető,
  • az egy háztartásban élő házastársak legfeljebb öt évig 800 ezer won (kb. 210 ezer forint) járadékra lehetnek jogosultak.

Mindezek mellett a kormány csak Szöulban 28 állami házasságkötőtermet nyitott, ahol a párok ingyen mondhatják ki a boldogító igent. Ezt az intézkedést az indokolta, hogy az esküvőszervező magáncégek túlságosan drágák.

Sok pár számára a lakhatás jelent még kimondottan nagy terhet, de az állami összefogás ezt is igyekszik enyhíteni. Dél-Korea önkormányzatai igyekeznek olcsó lakásokat biztosítani az ifjú házasoknak. Incshon város például a 2025-re 1000 házaspár számára épít lakást, amit hat évig csupán havi 30 ezer wonért (8000 forint) bérelhetnek. Erre a támogatásra azok a párok jogosultak, akik az elmúlt 7 évben házasodtak össze, vagy hamarosan megrendezik az esküvőt.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.