BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Steam nagy terjeszkedésre készül, leuralhatja a kézikonzol-piacot

Nagy fordulat állhat be a kézikonzolok piacán, ugyanis a Steam azon dolgozik, hogy a népszerű kézikonzoljuk, a Deck operációs rendszere más kézikonzolokon is elérhető legyen, ezzel pedig szinte eltörölné a Microsoftot a piacról. A Steam egyelőre nem hozta nyilvánosságra, mely konzolokat célozták meg, de könnyen lehet, hogy az Asus saját eszköze, a ROG Ally is köztük lehet.

A világ legnagyobb online játékáruháza, a Steam működtetője váratlan bejelentést tett: azon dolgoznak, hogy a 2022 elején piacra dobott Steam Deck kézikonzoljuk operációs rendszere, a SteamOS más kézikonzolokon, például az Asus ROG Ally készüléken is elérhető legyen. A Valve lépése jelentős hatással lehet a kézikonzolok piacára, és akár azt is eredményezheti, hogy a Windows helyett a SteamOS fut majd ezeken az eszközökön. Ha a Microsoft nem lép gyorsan, könnyen arra ébredhet, hogy a gyártók elfordultak a Windowstól.

Jaen,,Spain,October,02,,2022:,The,New,Válvuve,Steam,Deck
A Steam Deck az egyik legnépszerűbb kézikonzol, népszerűségét pedig a támogatott játékok sokaságának köszönheti / Fotó: Shutterstock

A Steam nagy erőt képvisel a játékpiacon

  • A Valve 2023 végével bezárólag mintegy 3 millió darabot adott el a Steam Deackből, a The Verge szerint pedig 
  • tavaly közel 20 millió kézikonzolt értékesítettek világszerte, ez a szám pedig 
  • 2028-ra várhatóan 29 millióra nő. 

A Steam Deck jelentős részét képezi a kézikonzol-eladásoknak, népszerűségét pedig annak köszönheti, hogy egyre több Steamen megjelenő játék játszható a kézikonzolon.

A kézikonzolpiac egyre csak növekszik: a Nintendo Switch 2 várhatóan 2025-ben megjelenik, a Sony hordozható PlayStation készüléke már piacon van (bár ez nem önálló kézikonzol), és folyamatosan pletykálnak egy készülő Xbox kézikonzolról is. Egyértelműen a Steam Deck nagy riválisa az Asus ROG Ally, amely ha megkapná a hivatalos Steam-támogatást, akkor hatalmas előnybe kerülne a konkurenciával szemben, ugyanis valamivel magasabb minőséget képvisel, mint a Valve kézikonzolja.

The,Rog,Ally,From,Asus,Is,A,Dual-stick,Handheld,Windows-based
A Steam Deck legnagyobb riválisa az Asus ROG Ally / Fotó: Shutterstock

A Microsoftnak van oka a félelemre

A Steam Deck riválisai többségében Windowst használnak, de ez az élmény nem a legideálisabb kézikonzolokon, így a SteamOS-nek minden lehetősége megvan, hogy hatalmas konkurenciává váljon. A Microsoft eddig lassan reagált a Steam Deck megjelenésére, így a Windows jelenlegi állapota nem optimális a kézi eszközök számára. 

A Windowst alapjaiban kellene módosítani ahhoz, hogy jobban működjön ezeken az eszközökön, 

különösen olyan alapvető funkciók tekintetében, mint például a vezérlővel történő bejelentkezés vagy a virtuális billentyűzet használata. A Microsoftnál tisztában vannak a Steam Deck jelentette fenyegetéssel: Xboxos források szerint a vállalat dolgozik olyan funkciókon, melyek barátságosabbá teszik a Windowst a kézikonzolok számára, és már vannak is jelei a javulásnak.

A SteamOS továbbfejlesztése azt üzeni a Microsoftnak: ideje reagálniuk. 

Ha nem cselekednek, akkor a rohamosan növekvő kézikonzolpiac villámként fog elsuhanni a fejük felett.

Az Xbox két fronton harcol

A videójátékok piacán a valódi versengés a konzolok között van, a két fő résztvevő pedig a PlayStation (PS) és az Xbox – tehát az utóbbinak most már a Steammel is számolnia kell, így két fronton vív háborút. A PS már megvillantott tavaly egy „kézikonzolt”: ez valójában nem több egy hordozható képernyőnél, ami a PlayStation 5-höz kapcsolódik. Ezzel szemben a pletykákon kívül az Xbox semmit nem mutatott még fel, és úgy tűnik, hogy más problémái is lehetnek a Microsoft konzoljának. 

Júliusi adatok szerint a PS5 megjelenése óta már 8 százalékkal előzte meg elődje eladásait, az új Xbox konzol 13 százalékkal van lemaradva az Xbox One-tól.

Ez a lemaradás azt is jelenti, hogy még a két generációval ezelőtti Xbox 360 eladásait sem sikerült megugraniuk. Az viszont egyre biztosabb, hogy mindkét cég még idén piacra akarja dobni jelenlegi konzoljaik erősebb változatát. Ezzel kapcsolatban Serkan Toto, a tokiói Kantna Games vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy „a Sony minden bizonnyal megfelelő hardverrel szeretne rendelkezni, mire 2025-ben megjelenik a GTA VI” – megerősítve, hogy még idén, vagy legalábbis a 2024-es pénzügyi évben új PS konzolt láthatunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.