BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Rhino,,Water,And,Animal,With,Horn,For,Outdoor,Habitat,,Safari

Szélesebb lehet a szélesszájú orrszarvúak mosolya

Kevesebb déli szélesszájú orrszarvút öltek meg orvvadászok az elmúlt hetekben.

Csökkent az illegálisan Dél-Afrikában leölt szélesszájú orrszarvúak száma májusban és júniusban. Ennek oka, hogy az ottani rezervátumok munkatársai eltávolították több mint ezer állat szarvát, így az orvvadászoknak nem volt értelme megölniük őket. A feketepiacon ugyanis csak a szarvat keresik a kelet-ázsiai vevők.

Rhino,,Water,And,Animal,With,Horn,For,Outdoor,Habitat,,Safari
Kevesebb déli szélesszájú orrszarvút öltek meg orvvadászok az elmúlt hetekben.
Kevesebb déli szélesszájú orrszarvút öltek meg orvvadászok az elmúlt hetekben / Fotó: Shutterstock

Május–júniusban 43 orrszarvút vadásztak le illegálisan, míg egy évvel korábban ugyanekkor 76-ot. Nagyobb időtávlatot tekintve az első fél évben 229 orrszarvút öltek meg, míg tavaly ebben az időszakban 231-et. Ez a néhány tucatnyival több, életben maradott állatszám azért fontos, mert a Dél-afrikai Köztársaságban él szinte az összes déli szélesszájú orrszarvú a világon.

A csökkenést Dion George, a Dél-afrikai Köztársaság környezetvédelmi minisztere egyértelműen a KwaZulu-Natal-i és a Hluhluwe iMfolozi Parkokban található, déli szélesszájú orrszarvú-populációk szarvtalanításának tulajdonítja.

Miért vadásszák le a szélesszájú orrszarvúakat?

Azért, mert különböző jótékony hatást tulajdonítanak nekik az emberek. Az illegálisan megölt állatok szarvát eltávolítják, leőrlik és főzetet készítenek belőlük, mert Ázsiában úgy hiszik, hogy az gyógyítja a rákot, és növeli a férfiak teljesítőképességét az ágyban.

A déli szélesszájú orrszarvúakat száz éve már majdnem kipusztították, a Hluhluwe-iMfolozi nemzeti parkban akkoriban csupán félszáz élt.

A hozzájuk nagyon hasonló, Kelet- és Közép-Afrikában élő, északi szélesszájú orrszarvúakat azonban mára gyakorlatilag kipusztították, a faj mindössze két példánya maradt meg, amelyek egy kenyai rezervátumban töltik a fajuk utolsó napjait – írja a Bloomberg.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.