BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szent István-nap: a tisztavatás után légi parádét tart a Parlamentnél a Magyar Honvédség

Augusztus 20-án 8.00 és 8.40 között Magyarország lobogójának felvonása és tisztavatás tekinthető meg a Kossuth téren, majd a légi parádé következik 9 és 10 óra között a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon.

Látványos és élménydús programokkal készül a Szent István-napi rendezvénysorozatra a Magyar Honvédség: a hagyományokhoz híven a tisztavatás után légi parádét tartanak a Parlamentnél, míg a Városligetben a legkorszerűbb haditechnikai eszközöket tekinthetik meg három napon keresztül az érdeklődők – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Budapest, 2015. augusztus 20.
Egy felavatott tiszt kedvesével az augusztus 20-i nemzeti ünnepen a budapesti Kossuth téren 2015. augusztus 20-án tartott tisztavatás után. Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Egyben az új kenyér ünnepe is.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd/ MTI

Felhívták a figyelmet arra, hogy a repülőgépek és a helikopterek augusztus 16-án és 20-án több alkalommal repülnek át alacsony magasságban Budapest és agglomerációja fölött, a repülések során a térségben a megszokottól eltérő, nagyobb zaj és hanghatás várható. 

Augusztus 16-án, péntek délelőtt 10 és 11 óra között a főpróbát tartják, augusztus 20-án 8.00 és 8.40 között Magyarország lobogójának felvonása és tisztavatás tekinthető meg a Kossuth téren, majd a légi parádé következik 9 és 10 óra között a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon.

A légi parádé előtt, augusztus 20-án délelőtt, fél kilenckor a kecskeméti repülődandár három Gripen harcászati repülőgépből álló köteléke díszelgő áthúzást hajt végre a Kossuth tér fölött a tisztavatás alkalmából.

A fővárosban a Városligetbe látogatók augusztus 18-tól, vasárnaptól kezdve három napon keresztül megtekinthetik a honvédség legújabb haditechnikai eszközeit, köztük Lynx harcjárműveket, Leopard 2A7HU harckocsit, PzH2000 önjáró löveget és Gidrán harcjárművet. 

Megnövekedett katonai járműforgalomra kell számítani augusztus 17-én éjjel a Hódmezővásárhely–47-es főút– M5-ös autópálya–M0-s autóút–Hősök tere és a Tata–M1-es autópálya–M0-s autóút–M3-as autópálya budapesti bevezető szakasza–Kós Károly sétány útvonalon, másnap, augusztus 18-án pedig reggel a Szolnok elkerülő–M4-es autóút–M0-s autóút–M3-as autópálya fővárosi bevezető szakasz–Kós Károly sétány útvonalon. 

A haditechnikai eszközöket ugyanezeken az útvonalakon szállítják vissza a Szent István-napi rendezvénysorozat lezárása után, a katonai szállítójárművek közlekedése miatt fokozott óvatosságra van szükség az érintett útvonalakon az említett időpontokban.

Augusztus 20.: így lesznek nyitva a boltok a hosszú hétvégén

 

Sokan szeretnék kiélvezni a nyár utolsó hosszú hétvégéjét. A tűzijátékot a helyszínen és a tévében is lehet követni, boltba menni azonban nem mindig tudunk – összeszedtük, mikor lehet és mikor nem érdemes elindulni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.