BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

29 évesen elhunyt az úttörő balerina, aki Beyoncéval is táncolt

Michaela Mabinty DePrince élete filmbe illő volt. Az árvaházból a világsztári státuszig jutó balerina mindössze 29 éves volt.

Mindössze 29 éves korában elhunyt Michaela Mabinty DePrince, aki többek között Beyoncéval közösen is állt a színpadon, és akit sokan úttörőnek tartottak. A balerina halálát egy szóvivője közölte a táncos Instagram-oldalán. 

2022 American Ballet Theatre Gala
Michaela Mabinty DePrince, az úttörő balerina / Fotó: RW

DePrince családja közleményben közölte, hogy a balerina felejthetetlen inspirációként szolgált mindenki számára, aki ismerte és aki hallotta történetét. A halál okát nem közölték, a család csak annyit közölt, hogy az hirtelen jött.

A háború sújtotta Sierra Leonéból származó balerinát a tánc nemzetközi világa gyászolja, számos részvétnyilvánítás jelent meg halála után – írja a BBC.

„Hiába mondták neki, hogy a világ nem áll készen a fekete balerinákra, vagy azt, hogy nem éri meg fekete balerinákba fektetni, eltökélt és fókuszált maradt és nagy lépéseket tett” – írta például közösségi oldalán Misty Copeland, amerikai pályatársa.

Nem mindennapi történet

Az 1995-ben, a háború sújtotta Sierra Leone Kenema városában született táncosnő hároméves korában árvaházba került, miután mind a két szülője életét vesztette az országban dúló polgárháborúban. Elmondása szerint az ördög gyerekének csúfolták, amiért vitiligóban szenvedett, egy olyan betegségben, melynek hatására a bőr egyes darabjai elvesztik pigmentációjukat.

Négyéves korában aztán egy amerikai házaspár New Jersey-ből örökbe fogadta, és miután új anyja észrevette, hogy mennyire érdeklődik a balett iránt, be is íratták órákra. A középiskola után gyorsan emelkedett a csillaga, és történelmet írt, miután a Harlemi Táncszínház legfiatalabb vezértáncosa lett, majd 

szerepelt Beyoncé Lemonade című videóalbumán is. 

A nagyhírű Bostoni baletthez 2021-ben csatlakozott második szólistaként, de a Dancing with the Stars tévéműsorban már 17 évesen szerepelt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.