BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem növeli az agydaganat kockázatát a telefonhasználat a WHO friss tanulmánya szerint

Az Egészségügyi Világszervezet 30 év 63 tanulmányát összegezve jutott a megnyugtató eredményre. Az agydaganat kockázata és a rádiófrekvenciás eszközök használata között nem találni kapcsolatot.

Semmilyen mértékben nem növeli az agyrákos megbetegedések kialakulásának kockázatát a mobiltelefonhasználat – jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss tanulmánya, mely az elmúlt 30 év 63, a témában született tanulmányának eredményeit összegezte.

Brain tumour causing hydrocephalus, illustration, agydaganat, agyrák,
A kutatók szerint nincs kapcsolat az agydaganatos megbetegedések és a telefonok között / Fotó: Science Photo Library via AFP

A WHO által összefésült tanulmányok 1994 és 2022 között születtek, 10 különböző ország 11 kutatóműhelyében, és kivétel nélkül a rádiófrekvenciával való érintkezés élettani hatását vizsgálták, hiszen ezzel kerülnek a legtöbbet kapcsolatba az emberek manapság: rádiófrekvenciával működnek ugyanis a mobiltelefonokon túl a tévék, radarok, és a bébiőrök, babamonitorok is.

A WHO összesítése szerint a 63 vizsgált tanulmány eredményei alapján kijelenthető, hogy annak ellenére, hogy a rádiófrekvencián kommunikáló eszközök az elmúlt évtizedekben életünk gyakorlatilag minden szegletébe beférkőztek, mégsem figyelhető meg látványos ugrás az agyrákos, nyálmirigyrákos és leukémiás megbetegedések számában globálisan, ebből pedig azt a következtetést lehet levonni, hogy a két tényező közt nincs ok-okozati összefüggés.

Egyetlen főbb tanulmány sem jutott arra az eredményre, hogy lenne összefüggés a telefonhasználat és a rákos megbetegdések kialakulásának valószínűsége között

– összegezte a publikációt Mark Elwood, az új-zélandi Aucklandi Egyetem rákepidemiológiai professzora.

A WHO által összegzett kutatások gyermekeket és felnőtteket egyaránt vizsgáltak, és nem csak a hétköznapi mobilhasználókat vizsgáltak, hanem olyanokat is, akik munkakörükből fakadóan gyakorlatilag minden nap, egész nap rádiófrekvenciás eszközök között dolgoznak.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az eddigi kutatások eredményei kifejezetten meggyőzőek, ahhoz viszont, hogy a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség átsorolja a rádiófrekvenciás eszközöket a potenciálisan rákkeltő kategóriából (amit akkor használnak, ha nincs egyértelmű bizonyíték a kapcsolat hiányára) egy alacsonyabb besorolásúba, további vizsgálatok szükségesek – ezek egyébként a közlés szerint már folyamatban is vannak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.