BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Baljós előrejelzés: durva árhullámot hozhat magával a hirtelen lezúduló eső

Rendkívüli csapadékmennyiség valószínű a magyarországi vízgyűjtőkön. A környező országokra zúduló nagy eső folyóvizeinken is meglátszik.

Egy érkező mediterrán ciklon hatására a Duna vízgyűjtőjén, főként az Alpok keleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén jelentős mennyiségű csapadék hullott az elmúlt napokban, és hasonló időjárás várható a hétvégén is, egészen hétfőig. Bár a ciklon alakulása igen bizonytalan, előrejelzésről előrejelzésre változik, hogy a vízgyűjtő melyik része kap újabb (akár rendkívüli mennyiségű) esőt. Ennek várható mértéke tehát folyamatosan változik, de az bizonyos, hogy jelentős lesz, több helyütt akár 50–215 milliméter is hullhat – írta pénteki közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Árvíz - Az áradó Duna Budapestnél
eső
A heves esőzések miatt árvízi készültség lépett életbe / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A hazai szempontból érintett vízgyűjtők jelenleg a Duna (a Traun, az Enns, a Morva és a Vág) mellett a Dráva, a Mura, a Rába és a Lajta, valamint kisebb mértékben a Balaton, az Ipoly, a Zagyva, a Sajó és a Tarna.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint a Dráván Drávaszabolcsnál I. fok feletti, a Dunán Nagybajcsnál, illetve a Murán a III. fokot meghaladó, míg a Lajtán és a Rábán a valaha mért legnagyobb vízállást (röviden LNV-t) megközelítő, akár ezt is meghaladó tetőző vízállások sem zárhatók ki.

Budapesten az alsó rakpartok szintjét a jövő hét első felében érheti el a Duna vízszintje.

A Tisza részvízgyűjtői közül a Zagyván és a Sajón I. fok feletti, míg a Tarnán II. fok feletti tetőzés valószínűsíthető.

A hidrológiai helyzetre való tekintettel szeptember 13-án 8 órától a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse megkezdte működését, hogy koordinálja az árvízvédelmi feladatokat az országban. Az árhullámok által érintett igazgatóságoknál felmérték a szükséges szakemberlétszámot, illetve eszköz-, gép- és anyagigényt. Ha a helyi önkormányzatok kérik, a vízügy a településeknek is műszaki segítséget nyújt a helyi védekezéshez.

A magyarországi és külföldi előre jelző rendszerek egyaránt azt mutatják, hogy komoly csapadékmennyiséggel kell számolni.

Cudar időjárás jön: a cseheknél havazik, a horvátok áznak-fáznak, Ausztria viharra, áradásra készül

Lehűlés követte a nyárbúcsúztató kánikulát, és a régiónk lapjai újabb várható fejleményekről cikkeznek. Az időjárás ismét változik: rendezvényeket töröltek, viharok jöhetnek, áradásokra készülnek, és van, ahol már havazott is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.