BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elhunyt James Earl Jones, Darth Vader és Mufasa legendás hangja

James Earl Jones olyan híres szerepeket tudhatott magának, mint Darth Vader (Star Wars), Mufasa (Az oroszlánkirály) vagy Jaffe király (Amerikába jöttem). A színész öröksége tovább él, ugyanis Jones két éve hozzájárult ahhoz, hogy a Disney felhasználhassa hangját, így a modern technológiának köszönhetően vissza tudják hozni ikonikus szerepeiben.

Elhunyt a világ egyik legjobban ismert szinkronhangja és színésze, James Earl Jones, aki olyan karakterek hangjaként vált híressé, mint Darth Vader és Mufasa, mellettük viszont még számos filmben és Broadway-darabban is szerepelt. A színész 93 éves korában hunyt el otthonában, a New York állambeli Dutchess megyében. A hírt a színész ügynöksége, az Independent Artist Group erősítette meg – írja a Deadline.

James Earl Jones, Darth Vader, Star Wars
Elhunyt James Earl Jones, Darth Vader és Mufasa legendás hangja / Fotó: Yui Mok

Jones, aki pályafutása során majdnem 200 filmszerepet halmozott fel, a színpadon és a vásznon egyaránt hatalmas elismerést vívott ki magának.

A színész azon kevés művészek egyike, akik elnyerték az EGOT-ot, vagyis Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjat is kaptak. 

Két Primetime Emmy-díjat, egy Daytime Emmyt, egy beszédművészeti Grammy-díjat, valamint három Tony-díjat itéltek neki oda karrierje során. Olyan filmekben szerepelt, mint a Baseballálmok, Conan, a barbár és az Amerikába jöttem. A Broadway-n is kiemelkedő szerepeket alakított, például The Great White Hope-ban és a Fencesben, amelyekért Tony-díjat kapott.

Leghíresebb szerepe talán Darth Vader volt, akit 1977-től egy-két kivétellel mindig ő szólaltatott meg, 

utoljára pedig a 2022-es Kenobi sorozatban hallhattuk. James Earl Jones halála nagy veszteség mind a film, mind a színházi világ számára, hiszen egyedülálló hangja és színészi tehetsége generációkat inspirált. A színész öröksége tovább él, ugyanis Jones két éve hozzájárult ahhoz, hogy a Disney felhasználhassa hangját, így a modern technológiának köszönhetően vissza tudják hozni ikonikus szerepeiben.

Sokan búcsúznak a legendától

James Earl Jones életében több száz, ha nem ezer színésszel dolgozott együtt, akik mindig jó kedélyűnek, kedvesnek és figyelmesnek jellemezték. Mark Hamill, aki Luke Skywalkert játszotta a Star Wars-filmekben, a következőképpen emlékezett meg róla:

A világ egyik legjobb színésze, akinek a Star Warshoz való hozzájárulása felmérhetetlen volt. Nagyon fog hiányozni. Nyugodj békében, apa!

Hamill mellett a Disney, a Star Wars és a Lucasfilm hivatalos oldalai is megemlékeztek a legendás színészről. „James Earl Jones korunk egyik legsokoldalúbb és legtehetségesebb színésze volt” – mondja Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke. „Darth Vaderként a rajongók örökké szeretni fogják, és a mozi egyik nagy gonosztevőjeként tartják majd számon. Nagyon fog hiányozni parancsoló jelenléte a képernyőn, és meleg személyisége a képernyőn kívül” – olvasható Kennedy megemlékezése a Star Wars hivatalos oldalán.

„James hihetetlen színész volt, hangja pedig igazán különleges volt, mint művészetében, mint szellemében” – mondja George Lucas. „Közel fél évszázadon át volt Darth Vader, de mindennek az a titka, hogy csodálatos emberi lény volt. Mélységet, őszinteséget és értelmet adott minden szerepének, köztük a legfontosabb, hogy a néhai Ceci odaadó férje és Flynn apja volt. James nagyon sokunknak hiányozni fog barátoknak és rajongóknak egyaránt” – emlékezett meg róla a Star Wars alkotója.

Obi-Wan Kenobi szavait idézve: „Ég veled, testvérem. Az Erő legyen veled!” 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.