BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még a pórázon vezetett kutya is veszélyes – érdemes odafigyelni

Érdemes odafigyelni, még akkor is, ha pórázon van a kutyánk. Amikor házi kedvencet választunk, az is fontos, hogy ne tudjon elhúzni minket kutyasétáltatás közben.

A kutya az ember legjobb barátja – tartja a mondás, de a házi kedvencek azért nemcsak örömet szereznek, de kötelességgel is járnak, melyek között kiemelt helyen van az állatok mozgásigénye. Tehát a kutyánkat mindennap (többször) sétálni kell vinni.

Summer weather Aug 23rd 2024, kuyasétáltatás
Sétáltatás közben figyeljünk oda az ebre / Fotó: PA / Northfoto

A kutyasétáltatás azonban akár veszélyekkel is járhat, legalábbis ez derül ki az ABC News beszámolójából, mely szerint az elmúlt húsz évben az Egyesült Államokban egyre több a kutyasétáltatáshoz fűződő baleset. A Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint a leggyakoribb sérülések a törések, a ficamok és a fejsérülések. Az adatok szerint 2001 és 2020 között a kutyasétáltatás közben elszenvedett balesetek miatt sürgősségi osztályokat meglátogatók száma 7300-ról 32 300-ra nőtt. 

A balesetek elszenvedőinek háromnegyede nő, míg korosztályokat tekintve a sérülések csaknem felét (47 százalék) a 40 és 64 év közötti korosztály szenvedte el.

A kutatást vezető Ridge Maxson arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek csak a sürgősségi osztályokra látogatókra vonatkozó adatok, ám sokan egy-egy sérülés után körzeti orvosukhoz vagy más osztályhoz fordulnak. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy egyre több amerikai tart kutyát, különösen a koronavírus-járvány alatti lezárások óta.

Fontos tehát, hogy olyan kutyafajtát válasszunk, amely saját erőnknek megfelelő, nem képes minket elrángatni a póráz segítségével, és arra is érdemes figyelni, hogy az eb sétáltatása közben ne kalandozzon el a figyelmünk, nem árt, ha nem a telefonunk képernyőjére figyelünk ekkor, hanem a háziállatunkra.

Veszélyes lehet az is, ha a pórázra kötött kutyánkkal futunk, különösen ha az ijedős vagy épp nagyon fiatal. Tehát érdemes odafigyelni, amikor kutyát sétáltatunk, de ne feledjük el azt sem, hogy arra az állatnak azért mindenképp szüksége van.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.