BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélsőséges időjárással indul az ősz világszerte – ez már a klímaváltozás élőben

A klímaváltozás világszerte érezteti a hatását. Ezért aztán nem is meglepő, hogy a szélsőséges időjárás egyre gyakoribbá válik mind Magyarországon, mind máshol a világon.

Véget ért ugyan a nyár, de a korábban nem látott hőhullámok lecsengése nem jelenti azt, hogy véget ért a szélsőséges időjárás. Világszerte láthatók a klímaváltozás jelei, aminek súlyos gazdasági hatásai is lehetnek.

Severe storms are bringing numerous tornadoes that are touching down across parts of Wisconsin on Saturday, June 22, 2024. The Apple Grove Church in rural Argyle, Wisconsin, is taking a direct hit from one of those tornadoes. The congregation is gathering Sunday morning to hold their regular church service outside the remains of their beloved church. (Photo by Ross Harried/NurPhoto) (Photo by Ross Harried / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
szélsőséges időjárás
Tornádó után Amerikában – idén júniusban Wisconsin állam térségét számos tornádó érte el / Fotó: Ross Harried / AFP

A hurrikánszezon eddig szokatlanul nyugodt volt, de ez változik a héten

A Francine trópusi vihar a Mexikói-öbölben a CBS News jelentése szerint szerdán már hurrikánként csaphat le Louisiana partjaira, ahol fontos olaj- és LNG-exportterminálok és finomítók találhatók. Jeff Landry, az állam kormányzója hétfő estétől szükségállapotot hirdetett. 

A hurrikánból 20-40 centiméter csapadék is hullhat egyes területeken, míg a szél sebessége akár a 250 kilométer per órát is elérheti a vihar közepében.

Ugyanakkor augusztusban és szeptemberben a korábbi előrejelzések ellenére szokatlanul nyugodtnak bizonyult a hurrikánszezon az Atlanti-óceánon, ahol eddig csak öt vihar nőtt akkorára, hogy nevet is kapjon.

A szélsőséges időjárás Európában is gyakoribb

Az óceán hozzánk közelebbi oldalán sincs hiány a szélsőséges időjárási jelenségekből, így Nagy-Britannia arra észül, hogy a perzselő nyarat sarkvidéki hideg levegő betörése követi. Bár az ősz kezdetén már lehűlt némileg az idő, az elmúlt héten még Londonban is minden nap 20 fok fölött volt a csúcshőmérséklet, ám 

szerdától péntekig az előrejelzések szerint a brit főváros lakói már a 15 foknak is örülhetnek. 

A sarkvidéki levegő az éjszakákat akár 4 fokig is lehűtheti kedden és szerdán – írja a The Standard. Mindeközben az Alpokban már 20-40 centiméteres hóesésre számítanak a napokban, ami szintén éles váltás az elmúlt hetek szárazsága és kánikulája után.

Az ítéletidő nem nálunk lesz, de esőtől tartanunk kell

Kedden a hőmérséklet többnyire 20 és 26 fok között alakul. Eső előfordulhat, ahogy a következő napokban is.

Magyarországhoz közel áradások voltak

Magyarországhoz még közelebb pedig a szakadó eső és az ahhoz kapcsolódó áradások keserítik az emberek életét, Észak-Olaszországra például a múlt héten csapott le viharok hulláma, elárasztva Milánót, az özönvíz egy férfit is elsodort egy traktorról Piemont régióban. De 

az áradások nem kímélték Lombardiát és Veneto régiót sem. 

Az 1976-ban alapított milánói Radio Popolare története során először volt kénytelen szüneteltetni az adását, mert a központi stúdiót elárasztotta a víz – jelenti az ABC News. Augusztus közepén pedig sokak horvátországi nyaralását keserítették meg a viharok és áradások.

Mindeközben Dél-Olaszország aszállyal küzd, ami a mezőgazdasági termelést is visszafogja, akárcsak a hazánkat nyáron sújtó szárazság. A nyári durva aszályok miatt Európa-szerte emelkedhet az élelmiszerek ára is.

Az elmúlt napokban ugyan megérkezett a csapadék hazánkba is, noha időközben az ország több helyén elállt az esőzés, a hét második felében azonban újabb esők várhatók. Németországban az esőzések hatására már áradásoktól tartanak, ami Magyarország számára sem jó hír, hiszen a németországi árvizek könnyen hazánkat is elérhetik, ahogy történt a legutóbbi karácsonykor is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.