BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Halálcsillag

A filmtörténelem legikonikusabb helyszínei

A Roxfort nagy termei, vagy Gotham City vad tájai között a filmek híres helyszínei mindig is nagy sikert arattak a rajongók körében. Ezek nem csak szép díszletek, hanem olyanok, mintha saját karakterek lennének, amelyek alakítják a történetet és a karakterek fejlődését. Minden egyes helynek megvan a maga hangulata, ami hozzátesz a sztorihoz, vagy csak gyönyörködteti a nézőt. Ezek a Világgazdaság szerint a filmtörténelem legikonikusabb helyszínei.

Sok filmben a helyszín külön karakterként is értelmezhető, hiszen annyira ikonikussá válik, hogy a nézőknek akár évtizedekkel később is egyből bevillan egy díszlet, egy épület, egy építmény, ha meghalják egy film címét, vagy karakter nevét. Ezek a helyszínek ikonikussá váltak a filmtörténelemben, a puszta nevük is önálló fogalomként forog a van jelen a közbeszédben.

filmtörténelem
Gothem City a filmtörténelem egyik legikonikusabb helyszíne / Fotó: batman.fandom.com/

Gothem City - Batman

A 2022-es Batman című filmnek sikerült megújítania egy már unalomig ismételt történetet. Robert Pattinson megformálásában Batman egy olyan oldalát ismerhettük meg, amit a nagyvásznon korábban nem igazán láthattunk: a világ legnagyszerűbb detektívjét. Matt Reeves egy izgalmaskorszakot jelölt meg a világhírű képregényhős életéből, amit jól esett látni a rajongóknak, illetve a történetét kellőképpen komolyan vették az alkotók ahhoz, hogy ismét izgulhassunk egy szuperhősfilm közben.

Matt Reeves Batman filmje kapcsán hangzott el többször az a gondolat, hogy Gotham City mintha külön karakterként jelenne meg a filmben. A bűnös város ködbe vesző, noir jegyeket viselő látképe igazán különleges atmoszférát kölcsönöz az egész filmnek. A nézők szinte átélik, hogy Gothem City elnyeli és a bűnmélyére rántja őket.

A film tervezésekor Matt Reeves nem talált megfelelő helyszínt, ami kellőképpen át tudná adni Gothem saját nyomorába fulladó hangulatát. Így végül kevés külső helyszínen forgattak és a legtöbb díszletet a Warner Bros. Studios leavesdeni stúdiójában építették fel. Gothem City-t James Chinlund tervező Chicagóról és Pittsburghről mintázta. A felépített díszletek lehetőséget adtak a noir-os hangulat megteremtéséhez.

A 2022-es Batman körülbelül 200 millió dollár körüli összegből forgott és több mint 772 millió dollárt keresett a mozipénztáraknál.

Halálcsillag - Star Wars

A filmtörténelem egyik leghíresebb helyszíne a galaktikus birodalom bolygópusztító fegyvere, a Halálcsillag. Ez az ikonikus helyszín rengeteg vitára adott már okot a filmrajongók számára. Egy egyik ilyen felvetés évtizedekig kínozta a készítőket, hiszen ki építene egy olyan Hold méretű űrbázist, amit egy hőkivezetőnyíláson keresztül fel lehet robbantani? A Halálcsillag fontosságát mi sem jelzi jobban, mint a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című film. A Disney egy egész mozit szentelt annak, hogy feloldja az amatőr bakit.

Halálcsillag
A Halálcsillag mindig is ott ragyog majd a filmtörténelem egén / Fotó: starwars.com

A Halálcsillag 1977-ben jelent meg a Star Wars: Egy új remény című filmben és a filmsorozat egyik legemlékezetesebb elemévé vált. A készítők a következő 40 évben nem is tudtak elszakadni a Halálcsillag-szerű fegyverektől.

A Halálcsillag ötlete George Lucastól származik, aki az Új remény első vázlataiban még nem találta ki a szuperfegyvert. A forgatókönyv harmadik változatában jelent meg először. Az űrállomás megalkotását az 1968-as 2001: Űrodüsszeia című filmen is dolgozó Colin Cantwell-re bízták. Cantwell koncepciós művei alapján a filmben látható Halálcsillag modellt John Stears építette meg.

A Halálcsillagról mindenki tudja, hogy képes egy egész bolygót egyetlen lövéssel elpusztítani, de itt van néhány plusz információ a legendás helyszínről:

  • Az első Halálcsillag 160 kilométer átmérőjű, majd a Jedi visszatérben látható második halálcsillag már valamivel nagyobb, 200 kilométeres átmérővel rendelkezett.
  • Az eredeti Halálcsillag személyzete majdnem 2 millió fő volt. 1,7 millió katona és 250 civil dolgozott a fedélzetén.
  • A Halálcsillag karbantartásáért 400 ezer droid felelt.
  • Az űrállomáson 9 ezer vadászgép fért el.
  • A Halálcsillag rendelkezett olyan dokkokkal, ahol a híres Csillagromboló űrhajók is parkolhattak.

A Star Wars: Egy új remény című film 1977-ben készült 11 millió dollárból. A pénztáraknál az alkotás több mint 775 millió dollárt keresett.

Star Wars, Jurassic World, Bosszúállok: ezek a világ legdrágább filmjei

A büdzsé persze nem minden, de sokszor azért nagy szerepe van a sikerben annak is, hogy mennyit költöttek egy mozifilmre. Ezek a világ legdrágább filmjei.

A filmtörténelem legikonikusabb helyszíne: a Roxfort - Harry Potter

A 90-es évek gyermekei ma már a 30-at tapossák, vagy vészesen közelednek a harmadik X-hez. Ez az a generáció, akiket a leginkább bevonzott J. K. Rowling varázsvilága, amikor 1997-ben megjelent a Harry Potter és a bölcsek köve regény. A filmadaptációra sem kellett sokat várni, hiszen 2001-ben már a moziban is át lehetett élni a kis túlélő varázslatos világát.

Nerima,,Tokyo,,Japan,-,June,27,,2023:,Diagon,Alley,In
Roxfort
Az iskola, ahova mind járni akartunk: a Roxfort / Fotó: Shutterstock

A Harry Potter filmek a mai napig az egyik legnépszerűbb fantasy művek, amit a nem csak a magával ragadó történetnek köszönhetnek az alkotók, hanem a Harry Potter és a bölcsek köve című film hangulatának, amit nagy részt a helyszínek adtak.

A 90-s évek gyermekei közül sokan várták izgatottan augusztus végén, hogy vajon megérkezik-e a levelük a Roxfortból. A rajongást nagy részben megalapozta a filmben megalkotott varázsvilág, különös tekintettel a Roxfortra, amit egy valódi kastély "alakít" a Harry Potter filmekben.

A filmekben a Roxfrtot két kastéllyal jelenítették meg. A külső helyszínek nagy részéhez az angliai Alnwick kastélyt használták. A nagytotálokat és a belső felvételeket a szintén Angliában található Durhami Szent Cuthbert székesegyház formázta meg. A távoli felvételeknél ez utóbbi tetejére digitálisan szerkesztették rá a Roxfort ismerős tornyait.

Emellett a Roxfortot fel is építették, bár nem egy valódi kastélyként. Egyes távoli jelenetekhez egy méretarányos modellt alkalmaztak.

Érdekesség, hogy a Roxfort 2008-ban felkerült az Independent Schools Network Rankings weboldalára, ahol a legjobb Nagy-Britanniai iskolákat rangsorolják. A boszorkány- és varázslóképző szakiskola a listán a 36. helyen szerepel.

A Harry Potter és a bölcsek köve című filmet, ahol először láthattuk a Roxfortot 2001-ben mutatták be a mozikban.

A filmet 125 millió dollárból készítették el, a mozipénztáraknál pedig több mint egymilliárd dollárt költöttek rá a nézők.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.