BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Installation of a photovoltaic roof
16 July 2024, Baden-Württemberg, Loßburg: Craftsmen work on a Sunstyle photovoltaic roof. The innovative PV system consists of photovoltaic modules in the form of roof panels. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Áramot és hőt termelő napelemes cserepet mutattak be

Egy német cég bemutatott egy új napelemes cserepet, amely segíthet megváltoztatni az otthonok energiaellátását. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a napenergia világszerte egyre népszerűbb.

Egy német cég, a Paxos Solar olyan napelemes csempét mutatott be, amely csatlakoztatható hőszivattyúhoz: az így létrejött rendszer az áramellátás mellett egész évben segít megfelelő hőmérsékleten tartani a házakat.

Installation of a photovoltaic roof
16 July 2024, Baden-Württemberg, Loßburg: Craftsmen work on a Sunstyle photovoltaic roof. The innovative PV system consists of photovoltaic modules in the form of roof panels. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Jönnek a napelemes cserepek  / Fotó: AFP

Bár napelemes csempék már korábban is léteztek, a Paxos célja az volt, hogy áramot és hőt termeljenek. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a hőszivattyúk, amelyek ezzel a módszerrel hasznosították az összegyűjtött meleg levegőt, 20 százalékkal kevesebb energiát igényeltek.

Érdemes megemlíteni, hogy a megújuló energiák fosszilis tüzelőanyagokkal szembeni versenyképességének megteremtéséhez számos ország klíma- és energiabiztonsági politikája járult az elmúlt években. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a Kínában zajló fejlesztések és a fotovoltaika elterjedése adja a legnagyobb lendületet a megújuló energiák elterjedésének.

Egyre népszerűbb a napenergia

Az IEA úgy véli, hogy 2030-ra a megújuló kapacitások globális növekedésének 80 százalékát a fotovoltatika teszi majd ki, az új nagy naperőművek építésének, továbbá a vállalkozások és otthonok háztetőire szerelt napkollektorok elterjedésének köszönhetően. Emellett a szélenergia is fellendülőben van: az IEA szerint 2024–2030. között kétszer akkora lesz a bővülés e téren, mint 2017–2013. között volt.

A nemzetközi szervezet a hónap elején sürgette, hogy az országok fokozzák a fotovoltaikus energiaforrások és a szélenergia integrálását villamosenergia-rendszereikbe. Mint írták, az utóbbi időben a megújuló energiaforrásokból származó, felhasználatlan villamosenergia-termelés aránya jelentősen megnőtt, több országban már tíz százalék körül jár.

Az elmúlt években hazánkban is ugrásszerűen nőtt a napenergia szerepe az áramtermelésben, így annak aránya globálisan a harmadik, Európában pedig a második legmagasabb volt Magyarországon tavaly. Az országban már több mint 283 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel, miután 2021 óta ezek száma több mint duplájára nőtt.

lyen is van: túl sok a napelem ebben az országban

Spanyolországban olyan mértékben telepítettek napelemeket, hogy sikeresen letörték az áram árát, ezért az újabb projektek már egyszerűen gazdaságtalanná válhatnak. Persze a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy az energiatároló kapacitást nem fejlesztették a termeléssel azonos ütemben. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.